Ministerstvo spravedlnosti: Výsledek hospodaření zkreslen nebyl

17.01.2017 9:07

Nejvyšší kontrolní úřad včera zveřejnil informaci, že účetní uzávěrka Ministerstva spravedlnosti za rok 2015 obsahuje chyby za téměř 2,5 miliardy korun. K těmto závěrům NKÚ Ministerstvo spravedlnosti uvádí, že byť došlo k formálním účetním pochybením, celkový výsledek hospodaření ministerstva jako účetní jednotky za rok 2015 nebyl zkreslen.

Ministerstvo spravedlnosti: Výsledek hospodaření zkreslen nebyl
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Více než polovinu částky citované NKÚ tvoří nevykázané podmíněné závazky na podrozvahových účtech. Ministerstvo spravedlnosti uvádí, že byť se jedná o hodnotově zdánlivě významné pochybení, je ve svém důsledku pouze objektivně formálním účetním pochybením způsobeným jinou metodikou účtování.

Dalším pochybením dle NKÚ je zvolený způsob odpisování dlouhodobého majetku, který byl použit v souvislosti se zavedením účetní reformy v roce 2010. Ministerstvo spravedlnosti v té době zvolilo pro tzv. dopočet oprávek zjednodušený způsob odpisování. Dle závěrů NKÚ byl tento postup v rozporu českými účetními standardy.

Nedostatky zjištěné NKÚ při účtování o transferech byly způsobeny změnou metodiky účtování, kdy končilo programové období pro čerpání peněz z fondů EU, kterou ministerstvo v roce 2015 neaplikovalo.

Ministerstvo spravedlnosti se neztotožňuje ani s názorem NKÚ ohledně způsobu poskytnutí dobrovolného příspěvku do zahraničí. V tomto případě se jednalo o příspěvek poskytnutý Evropskému soudu pro lidská práva. Tento příspěvek byl poskytnut z legitimních důvodů, a to zejména z důvodu nezpochybnitelné důležitosti ochrany lidských práv a svobod a za účelem podpory jejich ochrany a důsledného vymáhání. Ministerstvo se domnívá, že použitým způsobem jeho poskytnutí rozpočtová pravidla porušena nebyla.

K nápravě nedostatků zjištěných NKÚ přijalo ministerstvo spravedlnosti opatření v oblasti metodického řízení účetnictví a úpravy vnitřních norem. Zjištěné nedostatky budou napraveny v rámci účetní závěrky za rok 2016.

Závěrem lze znovu shrnout, že v převážné většině zjištění se jedná pouze o formální účetní pochybení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…