Ministerstvo spravedlnosti modernizuje agendu skutečných majitelů a svěřenských fondů

24.02.2021 8:24

Ministerstvo spravedlnosti modernizuje a zefektivňuje práci soudů a notářů v agendě skutečných majitelů a svěřenských fondů. K 1. březnu 2021 dojde ke spuštění univerzálního centrálního komponentu pro autentizaci a autorizaci uživatelů v nové podobě.

Ministerstvo spravedlnosti modernizuje agendu skutečných majitelů a svěřenských fondů
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Stávající problematika agend skutečných majitelů a svěřenských fondů je řešena ve dvou samostatných informačních systémech. Příslušné agendy spadají do působnosti soudů (tzv. rejstříkových soudů), které řeší i agendu veřejných rejstříků. Vzhledem k tomu, že proces v těchto agendách je obdobný, spustilo Ministerstvo spravedlnosti minulý rok projekt zapracování agendy skutečných majitelů a svěřenských fondů do informačního systému veřejných rejstříků (ISVR).

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Po konzultaci se zástupci soudů a notářů bude stávající technické řešení informačního systému skutečných majitelů a informačního systému svěřenských fondů ukončeno a nahrazeno novým řešením. Ke změně přistupuje ministerstvo jak na základě plánovaných legislativních změn zákona o evidenci skutečných majitelů, tak z důvodu uživatelské nepřívětivosti stávajících systémů. Soudy a notáři tak nebudou muset pracovat v různých systémech.

Oba moduly budou rozděleny na externí a interní část. Interní část bude rozdělena na soudní a notářskou, tak jak je tomu již teď v ISVR. Soudní aplikace bude sloužit pro zápis návrhů, zpracování řízení, vypravení dokumentů, přehled návrhů, řízení, spisů a dokumentů. Notářská aplikace bude sloužit pro přímý zápis a přehled návrhů, které budou následně odesílány do soudní aplikace. Cílem externí části je poskytnutí vytvoření návrhů na zápis údajů navázaných na skutečného majitele nebo svěřenský fond a nahlížení do již vytvořených návrhů. Dojde ke změně vzhledu webových stránek těchto agend z pohledu veřejnosti - budou odpovídat vzhledu stránek veřejných rejstříků.

V budoucnu bude možné k evidencím přistupovat prostřednictvím Portálu občana. Vedle agendy rejstříku trestů se bude jednat o další agendy resortu justice, které umožní přístup k datům a výpisům na jednom místě. Ministerstvo tak díky podobným projektům pomáhá naplňovat cíle programu Digitální Česko. Poskytování kvalitních digitálních služeb v resortu justice naplňuje i samotnou digitalizaci resortu. Postupné budování digitálního přístupu ke službám pro veřejnost v podobě dílčích služeb, bude mít nejen dopad na kvalitu fungování justice ve smyslu zvýšení efektivity a přístupnosti služeb, ale také ve smyslu zajištění základních lidských práv a svobod, a zvýšení přístupu ke spravedlnosti.

Nasazení úprav k 1. březnu 2021 bude doprovázet technologická odstávka informačního systému veřejných rejstříků a také informačního systému skutečných majitelů a informačního systému svěřenských fondů. K odstávce dojde ve dnech 27. a 28. února 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…