Ministerstvo spravedlnosti se podílí na multilaterálních seminářích na téma Evropská úmluva o lidských právech

02.11.2015 19:51

Ministerstvo spravedlnosti se v rámci bilaterální spolupráce mezi Českou republikou a Norskem zapojilo do iniciativy uspořádání série multilaterálních seminářů na téma „Evropská úmluva o lidských právech jako integrální součást soudní metodologie – odůvodnění soudních rozhodnutí“ za účasti odborníků z České republiky, Polska, Rumunska, Litvy a Norska.

Ministerstvo spravedlnosti se podílí na multilaterálních seminářích na téma Evropská úmluva o lidských právech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Cílem těchto seminářů je usnadnění aplikace Evropské úmluvy o lidských právech v soudních systémech jednotlivých států. Semináře jsou především určeny soudcům odvolacích soudů a soudcům trestních soudů.

Výstupem série seminářů bude publikace, která bude zároveň sloužit jako praktický manuál pro soudce. Na vzniku této publikace se podílí členové expertní skupiny složené ze zástupců jednotlivých účastnických států a Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Expertní skupina je vedena Zdeňkem Kühnem, soudcem českého Nejvyššího správního soudu a docentem pražské právnické fakulty. Českou republiku v expertní skupině dále zastupuje David Kosař, vedoucí katedry Ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Naše semináře reagují na to, že soudci mají často problémy pracovat s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva a aplikovat na jednotlivé případy metodologii tímto Soudem vytvořenou“, říká k cílům těchto seminářů předseda expertní skupiny Kühn.

První ze série seminářů se uskutečnil na konci září v polském Lublinu. Z České republiky se jej vedle členů expertní skupiny zúčastnili tři soudci z okresních a krajských soudů. V průběhu semináře účastníkům nejprve Zdeněk Kühn stručně prezentoval základní teoretická východiska judikatury štrasburského soudu, poté následovaly přednášky věnující se praktickým výzvám, které přináší aplikace jednotlivých článků Evropské úmluvy o lidských právech, zejména s ohledem na odůvodnění takového soudního rozhodnutí. Velká část semináře byla věnována kazuistice a rozborům modelových případů, které školitelé řešili s účastníky v menších skupinách.

„Ukázalo se, že mezi soudci měl úspěch seminář, který namísto suchopárného popisu jednotlivých základních práv ukázal tato práva v akci, tedy při jejich použití na modelové případy, které jsme pro tento účel vytvořili“, zhodnotil seminář v Lublinu Kühn.

Na tento seminář naváže jednání expertní skupiny v Praze a seminář v Bukurešti, který se uskuteční v dubnu 2016.

Náklady na účast českých expertů v této iniciativě jsou spolufinancovány z prostředků Fondu pro bilaterální spolupráci na programové úrovni – opatření „B“. Ministerstvo spravedlnosti může z tohoto fondu čerpat finanční prostředky, jelikož je partnerem Programu CZ 15 – Budování kapacit a spolupráce v justici a Nápravné služby včetně alternativních trestů, který je financovaný z Norských fondů 2009 – 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…