Ministerstvo spravedlnosti se připravilo na nové dotační období

27.02.2015 21:36

Koncem února vyšlo první číslo měsíčníku PRO-JUSTICE, který bude pravidelně informovat o činnosti stejnojmenného projektu Ministerstva spravedlnosti ČR. Projekt byl zahájen v polovině loňského roku a česká justice má díky němu možnost znásobit objem finančních prostředků čerpaných z evropských fondů, a účelně tak podpořit celý resort a práci jednotlivých složek při dosahování strategických cílů ministerstva.

Ministerstvo spravedlnosti se připravilo na nové dotační období
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Projekt PRO-JUSTICE je zaměřen na vytvoření Projektové kanceláře, která má za úkol koncepční přípravu projektů financovaných z Evropských strukturálních a investičních fondů a ostatních programů zahraniční pomoci. Cílem je, aby finanční prostředky z evropských dotací pomáhaly tuzemské justici v budoucnosti ještě více než dnes.

Finanční prostředky musí směřovat do oblastí v resortu, jejichž fungování je nutné zefektivnit. Jedná se například o lepší vymahatelnost práva, efektivnější soudnictví, snižování míry recidivy či usnadnění zakládání nových firem, apod. Jde o rozvoj nových nástrojů a zkvalitnění služeb pro občany. Projektová kancelář zabezpečí smysluplné čerpání dotací ve všech složkách resortu.

„Ministerstvo spravedlnosti je striktním zastáncem dotací jen v případě, že mají skutečně smysl a Projektová kancelář zajistí kvalitu řízení získaných projektů a dohlédne na efektivní vynakládání těchto prostředků,“ říká Jan Hauser, ředitel odboru evropských programů Ministerstva spravedlnosti ČR.
Hlavním výstupem Projektové kanceláře bude srozumitelný systém projektového řízení, který usnadní celý proces čerpání finančních prostředků všem organizačním útvarům ministerstva. To spočívá především v metodicky jednotném přístupu k řízení projektů.

Pro vedení ministerstva i manažery jednotlivých projektů k tomuto účelu bude vytvořen nový elektronický informační systém, který bude sloužit jednak jako nástěnka pro informování o nových možnostech čerpání dotací, ale také pro účely sdílení informací o změnách a potřebách u aktuálně realizovaných projektů. Projektoví manažeři zde najdou přehledné návody a kroky, jak realizovat své záměry, a bude to jediné místo pro sdílení projektových dokumentů napříč celým resortem, které dosud chybí. V neposlední řadě může projektový manažer využít možnosti hlídání důležitých termínů či přehledné zobrazení všech aktivit, jež realizace projektu vyžaduje. To vše pod on-line kontrolou týmu projektové kanceláře.

V rámci projektu také vznikne zmiňovaný informační bulletin, který bude periodicky vydáván každý měsíc formou elektronického newsletteru a bude distribuován do všech organizačních útvarů resortu. Obsahem bulletinu budou informace o činnosti Projektové kanceláře a průběhu ostatních projektů v resortu, články a prezentace týkající se problematiky čerpání finančních prostředků či přehledy budoucích dotačních možností v resortu justice.
Projekt PRO-JUSTICE vznikl v rámci výzvy C7 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. „Při využívání evropských dotací máme v rezortu spravedlnosti 3 základní pravidla: smysluplnost projektů, efektivní vynakládání finančních prostředků a naprostá otevřenost jak při informování veřejnosti, tak při zadávání veřejných zakázek. Odbor evropských programů zároveň přísně kontroluje dodržování evropských i českých pravidel, která jsou s dotacemi spojena,“ doplňuje ředitel Hauser.

Odbor evropských programů v současné době vede 12 projektů na ministerstvu a 25 projektů v organizačních složkách státu, celkem tedy 37 projektů v souhrnné hodnotě převyšující 640 milionů korun. Projektová kancelář zásadně sníží administrativní zátěž spojenou s realizací těchto projektů pro pracovníky ministerstva a zjednoduší orientaci v pravidlech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…