Ministerstvo spravedlnosti spouští Centrální registr oznámení

30.08.2017 9:20

V souvislosti s nabytím účinnosti části novely zákona o střetu zájmů zahajuje Ministerstvo spravedlnosti od 1. září oficiální provoz Centrálního registru oznámení.

Ministerstvo spravedlnosti spouští Centrální registr oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ten bude shromažďovat oznámení veřejných funkcionářů o podnikatelských aktivitách, majetku, příjmech a nesplacených závazcích. Registr je veřejný a vyhledávání v něm bezplatné. Dohled nad plněním povinností připadá resortu spravedlnosti, které proto zřídilo nový kontrolní odbor – odbor střetu zájmů s dvěma desítkami zaměstnanců.

Nově pouze na jednom místě budou poslanci, senátoři, ale také soudci, starostové nebo členové městských zastupitelstev zveřejňovat své majetkové poměry. Centrální registr totiž nahrazuje stávajících zhruba 6 500 evidenčních míst, kde se oznámení dosud shromažďovala. Ministerstvo očekává, že se do něj zapíše kolem 35 000 osob.

Podpůrné orgány, které dosud byly evidenčními místy, zapíšou osobu ve veřejné funkci do rejstříku během měsíce září. Vlastní oznámení, za které je zodpovědná veřejná osoba sama, pak musí být podáno během října a listopadu letošního roku. Tento termín se týká všech osob ve veřejné funkci k 1. září 2017 a těch, které je začnou během září vykonávat. Výjimku mají současní poslanci a senátoři, ti podají oznámení až v červnu. Termín pro odevzdání průběžných oznámení se novelou zákona o střetu zájmů nezměnil, zůstává 30. června následujícího kalendářního roku.

Novinkou, kterou novela ukládá, je tzv. vstupní oznámení při nástupu do veřejné funkce. Kdokoliv tak bude moci zjistit, s jakým majetkem kdo do veřejného života vstoupil. Na splnění této povinnost budou mít funkcionáři lhůtu 30 dní. Majetkové oznámení pak bude nutné podat i v momentě, kdy osoba funkci opustí.

Majetková přiznání se týkají také soudců, státních zástupců a příslušníků Policie ČR a Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejich oznámení však nebudou veřejnosti přístupná. Do údajů vedoucích zaměstnanců na úřadech bude moci veřejnost nahlížet jen se schválenou žádostí. Tu lze podat poštou, elektronicky nebo přímo prostřednictvím Centrálního registru oznámení. Naopak dostupné zcela bez omezení budou veřejné informace o majetku poslanců, senátorů nebo členů vlády.

Ministerstvo spravedlnosti se bude v kontrolách zaměřovat na to, zda veřejní funkcionáři oznámení včas a správně podali, a případná pochybení bude i nadále adresovat příslušným přestupkovým orgánům. Za pozdní podání nebo uvedení nepřesných a nepravdivých údajů lze uložit pokutu až do 50 000 Kč.

Resort spravedlnosti se na provoz registru dlouhodobě připravuje a systém pečlivě testovalo. Zástupci odboru střetu zájmů se účastnili několika konferencí a seminářů, kde aktivně objasňovali problematiku spojenou s novelou zákona o střetu zájmů. Rovněž poskytují také metodickou podporu funkcionářům a podpůrným orgánům, která v této oblasti doposud chyběla. Další vzdělávací akce odbor plánuje i po spuštění evidence na podzim tohoto roku.

Pořízení informačního systému pro registr stálo do dnešního dne 529 980 Kč, roční náklady na jeho provoz jsou dodavatelskou firmou vyčísleny na 29 040 Kč.

Nahlížet do registru, podat podnět nebo zažádat o přístup do neveřejné části lze na http://cro.justice.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…