Ministerstvo vnitra: Brožura, která dětem pomůže zůstat v bezpečí, vznikla ke Dni pohřešovaných dětí

26.05.2023 16:08 | Tisková zpráva

Jak nám náš vnitřní hlas může pomoci zůstat v bezpečí? Tento příběh vypráví obrázková knížka, na jejímž vydání v Česku se podílelo i Ministerstvo vnitra. Brožura, primárně zaměřená na děti do šesti let, vychází v jazykových mutacích EU u příležitosti Mezinárodního dne pohřešovaných dětí.

Ministerstvo vnitra: Brožura, která dětem pomůže zůstat v bezpečí, vznikla ke Dni pohřešovaných dětí
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Dvacátý pátý květen si v Česku jako Pomněnkový den, tedy Mezinárodní den pohřešovaných dětí, připomínáme od roku 2004. V letošním roce vydalo Ministerstvo vnitra spolu s policií v českém jazyce preventivní obrázkovou knihu Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství.

Kniha nadace evropské platformy pro pohřešované děti Amber Alert Europe vyšla i v ostatních jazykových mutacích EU jak v tištěné podobě, kterou policisté distribuují napříč republikou, tak v elektronické verzi (ZDE). Skutečností totiž je, že policisté jen v České republice každý rok pátrají po několika ticích dětí. Vloni šlo navíc ve 25 případech o pátrání vyhlášené jako „dítě v ohrožení“ (letos zatím 15 případů).

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

„Je skvělé, že kromě vylepšování projektů pomáhajících najít pohřešované děti co nejrychleji přicházíme i s preventivními projekty, jako je obrázková brožura pro děti. Učit hravou formou už malé děti chovat se tak, aby se neztratily, je rozhodně potřeba,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan.

Společné projekty i aplikace

Přímo na Ministerstvu vnitra se tématu pohřešovaných dětí věnuje odbor prevence kriminality, který ve spolupráci s policií vytvořil projekt plný zajímavých informací o tématu Pomozte mě najít (ZDE).

Dalším společným projektem je „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“, který je aktivován při pátrání po „dítěti v ohrožení“. Ten umožňuje bezprostřední zapojení sdělovacích prostředků i široké veřejnosti do pátrání. Kromě policie je tak při rozsáhlých pátracích akcích v terénu začleněný i integrovaný záchranný systém či dobrovolníci. Do projektu je zapojena Česká televize, TV Prima, TV Barrandov, Český rozhlas, Rádio Impuls, Frekvence 1, Aktuálně.cz, Česká tisková kancelář, zpravodajský web TN.CZ a Týden.cz. Právě rychlost sdílení informací je totiž při záchraně pohřešovaného dítěte jedním z klíčových faktorů.

Veřejnost je o dítěti v ohrožení okamžitě informována také mobilní aplikací ECHO. Přes tuto aplikaci lidé získají aktuální informace o dítěti v ohrožení včetně fotografie, navíc mohou jedním stisknutím zavolat Policii a předat jí relevantní informace. Aplikace je volně ke stažení ZDE.

Na mezinárodní úrovni je Česká republika zapojena do projektu AMBER Alert. Jde mimo jiné o výstražný systém, který upozorní na pohřešované dítě na území Evropy, a umožní tak rychlou a efektivní mezinárodní spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…