Ministerstvo vnitra: ČR i nadále odmítá evropskou směrnici o zbraních

23.12.2016 8:36

Zástupci členských zemí Evropské unie v Bruselu odsouhlasili kompromisní verzi textu tzv. směrnice o zbraních, dojednanou mezi zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady. Směrnice zpřísňuje pravidla pro nabývání a držení střelných zbraní. Česká republika i nadále zastává názor, že návrh pod záminkou boje proti terorismu trestá legální držitele střelných zbraní, a proto ho odmítla podpořit.

Ministerstvo vnitra: ČR i nadále odmítá evropskou směrnici o zbraních
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Česká republika od samého začátku nesouhlasí s navrhovanými změnami směrnice a určité klíčové prvky považuje za věcně nevhodné, právně nejednoznačné a v některých případech nepřiměřené. Po celou dobu projednávaní návrhu směrnice a na různých úrovních zástupci ČR aktivně vystupovali proti tomuto návrhu a zasílali k textu řadu připomínek, které však nebyly zohledněny.

Česká republika dále připojila deklaraci, kde opět konstruktivně vysvětluje důvody svého nesouhlasu a obavy z navržených zákazů.

Deklarace České republiky

Deklarace České republiky k návrhu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění Směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní

Česká republika přivítala zahájení prací na změně Směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní, s cílem umožnit Evropské unii a jednotlivým členským státům lépe reagovat na současné bezpečnostní hrozby, zejména terorismus. Česká republika se aktivně a v konstruktivním duchu účastnila jednání o tomto návrhu a oceňuje, že v jejich rámci byly vyřešeny některé problematické body, jako například otázky definice hlavních části střelné zbraně nebo vzájemný vztah mezi Směrnicí a úmluvou CIP.

Česká republika nicméně, považuje určité klíčové prvky návrhu za věcně nevhodné, právně nejednoznačné a v některých případech nepřiměřené. Zatímco Směrnice by měla stanovit přísná, ale vynutitelná pravidla pro nabývání a držení střelných zbraní, předložený návrh namísto toho zavádí pouze neefektivní zákazy. Technické a praktické aspekty těchto uspěchaně navrhovaných opatření také nebyly dostatečně posouzeny.

Česká republika zejména vyjadřuje zklamání nad nejasnými, nadbytečnými, příliš širokými a podle našeho názoru neuváženými zákazy některých poloautomatických zbraní. Jejich nabývání a držení by mělo být přísně regulováno, přestože nedávné teroristické útoky nebyly spáchány legálně drženými střelnými a jejich držiteli, kteří už v současné době podléhají přísnému dohledu příslušných státních orgánů. Naopak navrhovaný dalekosáhlý zákaz může mít za následek „odliv” značné části legálně nabytých a držených střelných zbraní do nelegální sféry nebo dokonce na černý trh a zvýšit tak počet zbraní, které jsou potenciálně dostupné teroristům a zločincům.

Podle názoru České republiky je stanovená implementační lhůta nepřiměřené krátká, s ohledem na nutnost provedení významné novelizace většího počtu národních předpisů. Krom uvedeného je třeba upozornit, že národní zákonodárce bude muset v národních předpisech také zohlednit prováděcí a delegované předpisy Komise, a to v ještě kratší době.

Konečně je Česká republika znepokojena tím, že v posledních fázích jednání nebyly členské státy dostatečně a včas informovány o posledních změnách textu a proto nemohly řádně zvážit jejich dopady.

Z těchto i dalších důvodů proto Česká republika nemůže schválit předložený návrh Směrnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…