Ministerstvo vnitra: Česko získalo od EK další finanční podporu na zvládání následků migrační vlny

18.12.2022 15:11 | Tisková zpráva

České republice se podařilo získat již druhou mimořádnou pomoc z Azylového, migračního a integračního fondu. Nyní Česká republika obdržela 652 mil. korun. Spolu s první mimořádnou pomocí činí jen podpora z tohoto zdroje již více než 1,3 mld. Kč. Česko je po Polsku druhým členským státem, který obdržel takto vysokou míru této podpory.

Ministerstvo vnitra: Česko získalo od EK další finanční podporu na zvládání následků migrační vlny
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvu vnitra se navíc podařilo vyjednat výhodné podmínky pro využití této podpory spočívající ve výrazném snížení administrativní zátěže. Finanční prostředky jsou Evropskou komisí vypláceny v rámci režimu tzv. financování nespojeného s výdaji. Finanční prostředky budou využity zejména jako kompenzace nákladů vzniklých v souvislosti s poskytováním následné pomoci ukrajinským uprchlíkům.

Vedle této mimořádné pomoci řídí ministerstvo vnitra Operační program AMIF, který je též hrazen z rozpočtu EU. Z peněz Operačního programu AMIF bude mimo jiné realizována výuka českého jazyka, poskytování poradenství a pomoc s řešením životních situací. Další významnou oblastí je podpora návratové politiky, tedy zajištění důstojného odjezdu pro osoby, které již nemají v ČR pobývat. Mezi další podporované aktivity patří zajištění kvalitního informování cizinců o jejich právech a povinnostech, např. prostřednictvím speciálního call centra Ministerstva vnitra, či projekty na obnovu infrastruktury Správy uprchlických zařízení.2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

16:05 Hospodářská komora: Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

V Hospodářské komoře se zformovala nová skupina podnikatelů, která chce zlepšit hospodaření s českým…