Ministerstvo vnitra: Novela zákona o právu shromažďovacím vstoupila v platnost

02.11.2016 13:30

Dne 1. 11. 2016 vstoupí v účinnost novela zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů. Např. tedy shromáždění, která se uskuteční u příležitosti výročí 17. listopadu, se budou řídit již novou právní úpravou. Ministerstvo vnitra upozorňuje zejména správní orgány a svolavatele, aby se seznámili s novinkami, které tato novela přináší.

Ministerstvo vnitra: Novela zákona o právu shromažďovacím vstoupila v platnost
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Nejdůležitější změnou je nová pravomoc obcí k větší možnosti regulace shromáždění před jeho konáním, neboť zákon nyní opravňuje obecní úřady ke stanovení podmínek konání shromáždění, a to zejména tehdy, když dojde ke kolizi více ohlášených shromáždění na stejném čase a místě. Místo zákazu shromáždění pro střet s jiným lze určit podmínky tak, aby se mohla konat obě. Dle dosavadní úpravy byl možný pouze zákaz později ohlášeného shromáždění.

Novela přináší i řadu dalších, především terminologických, změn a zpřesnění textu zákona, reaguje rovněž na judikaturu soudů. Hlavní změny, které novela přináší, jsou shrnuty v samostatném dokumentu, který lze nalézt zde: http://www.mvcr.cz/clanek/shromazdovani-a-koordinacni-dohody.aspx.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…