Ministerstvo vnitra splnilo zadání vlády a vypracovalo novelu zákona o zbraních

12.11.2017 13:50

Ministerstvo vnitra v pátek 10. listopadu 2017 poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o zbraních. Jde o novelu, jejíž vypracování uložila Ministerstvu vnitra vláda.

Ministerstvo vnitra splnilo zadání vlády a vypracovalo novelu zákona o zbraních
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Novela reaguje na změnu evropské směrnice o zbraních, kterou Ministerstvo vnitra odmítá a proti které vláda ČR podala žalobu na neplatnost. Do rozhodnutí soudu je však nutné v určité podobě části směrnice implementovat. „Nic se nemění na tom, že jsme proti nové podobě směrnice EU, nicméně vláda nám svým usnesením nařídila zahrnout některé změny do novely zákona o zbraních. Nejde tedy o naše návrhy a naši experti části směrnice do novely zapracovali tak, aby se nařízení EU dotklo držitelů zbraní co nejméně,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Ministerstvo vnitra zvolilo variantu v minimalistickém, nejnutnějším rozsahu, která negativní dopady tzv. odzbrojovací směrnice EU utlumí. Úvodní návrh textu novely teď dostanou ostatní resorty a další připomínková místa k posouzení a případnému doplnění. Teprve pak bude materiál moci schvalovat vláda.

V souladu s uvedeným usnesením vlády a rozsáhlou analýzou legislativního řešení dopadů revidované směrnice o zbraních navíc Ministerstvo vnitra do května 2019 předloží balíček nových zákonů, které budou problematiku civilních zbraní řešit nově a komplexně.

Hlavní změny návrhu:

  • Zavádění dvou nových kategorií zbraní: A-I a C-I. Jde o zbraně, které dnes tvoří podmnožinu zbraní kategorie B, resp. D.
  • Zpřesnění podmínek nabývání vlastnictví, držení a nošení vybraných kategorií zbraní a střeliva. Vymezení důvodů, pro které lze žádat o udělení výjimky.
  • Omezení velkokapacitních zásobníků.
  • Kontrola a předávání informací mezi držiteli zbrojních licencí a Policií České republiky a mezi členskými státy navzájem.
  • Doba platnosti zbrojního průkazu se v souladu s požadavky revidující směrnice zkrátí z deseti let na pět let.
  • Úprava výše souvisejících správních poplatků.

Celý proces je urychlen tak, aby se stihla implementační lhůta, která končí 14. září 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…