Ministerstvo vnitra začalo připravovat Audit národní bezpečnosti

27.01.2016 11:20

Jak je Česká republika jako celek připravena čelit současným bezpečnostním hrozbám globalizovaného světa, jak průběžně je náš bezpečnostní systém schopný reagovat a jak dobře je nastavená příslušná legislativa, to má zjistit Audit národní bezpečnosti, který na základě zadání premiéra připravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ostatními odpovědnými složkami. Dnes, v úterý 26. ledna 2016, se na Ministerstvu vnitra uskutečnila úvodní organizační schůzka pracovní skupiny, která bude audit připravovat.

Ministerstvo vnitra začalo připravovat Audit národní bezpečnosti
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo vnitra vytvořilo na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu skupinu, která připraví materiál schopný posoudit odolnost ČR vůči bezpečnostním hrozbám a navrhnout potřebná opatření v nejrizikovějších oblastech. „Dnešní úvodní organizační schůzka za účasti všech resortů obsažených v Bezpečnostní radě státu jednala o rozdělení konkrétních kapitol auditu, jejich gestorech. Vnější a vnitřníbezpečnostní podmínky se rychle mění a my potřebujeme znovu definovat bezpečnostní politiku ČR v nejširším smyslu. K tomu bude sloužit Audit národní bezpečnosti, který by měl být hotový do konce letošního roku,“ uvedl první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost a šéf řídící skupiny auditu Jiří Nováček s tím, že cílem je zjistit, jak je ČR v současné době připravena prakticky čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost ČR při přímé konfrontaci s nebezpečím.

Dnešní jednání definovalo 11 bezpečnostních témat, kterým se audit bude věnovat. Jde o:

  1. terorismus,
  2. extremismus,
  3. negativní aspekty migrace,
  4. organizovaný zločin,
  5. energetickou, surovinovou a průmyslovou bezpečnost,
  6. stabilitu měny a finančních institucí,
  7. hrozby v kyberprostoru,
  8. působení cizí moci proti zájmům ČR,
  9. antropogenní hrozby,
  10. přírodní hrozby,
  11. hybridní hrozby a jejich vliv na bezpečnost občanů.

Pro každé téma vzniknou pracovní skupiny složené ze zástupců MV a zainteresovaných státních složek. Ty bude zastřešovat řídící výbor vedený prvním náměstkem ministra vnitra. V ní budou zástupci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Úřadu pro zahraniční styky a informace i zástupci ministerstev zahraničí a obrany, Úřadu vlády, BIS a Národního bezpečnostního úřadu.

Ministerstvo vnitra také osloví domácí akademická pracoviště, která pohlídají objektivitu auditu, konzultační roli budou mít i zahraniční akademické subjekty.

Audit má komplexní ambici zjistit, zda máme dobře nastavenou legislativu a jak pružně je bezpečnostní systém schopný reagovat. Prověří také schopnostkomunikace a spolupráce jednotlivých složek, zda jsou adekvátně zapojeny instituce, bezpečnostní sbory, orgány krizového řízení, kraje, města a obce i soukromá sféra.

Výstupem auditu bude zpráva, která identifikuje slabá místa v bezpečnostních oblastech i celém systému. Navrhneme opatření, které je potřeba přijmout. V rámci auditu odborníci ověří dvě základní schopnosti – schopnost identifikovat konkrétní bezpečnostní hrozbu a schopnost reagovat na situaci, kdy se bezpečnostní incident stal a je potřeba okamžitě řešit jeho důsledky.

Audit mj. odpoví na otázky:

  • Je stávající legislativa dostatečná?
  • Máme k dispozici dostatečné lidské, technické a komunikační kapacity?
  • Umíme přijímat příslušná opatření a konat v okamžiku, kdy je to potřeba?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…