Ministerstvo zahraničí: Aktuální informace k brexitu a krátkodobým pobytům ve Velké Británii

01.04.2019 9:52

S odkazem na aktuální vývoj ve Velké Británii si Ministerstvo zahraničí ČR dovoluje informovat, že k vystoupení Velké Británie z Evropské unie k 29. 3. 2019 nedošlo.

Ministerstvo zahraničí:  Aktuální informace k brexitu a krátkodobým pobytům ve Velké Británii
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

V případě, že Velká Británie neschválí Dohodu o vystoupení a ani nepožádá o prodloužení členství v EU, vystoupí Velká Británie dne 12. 4. 2019 z EU bez Dohody, nastane tzv. tvrdý brexit. V případě, že Velká Británie schválí Dohodu o vystoupení, vystoupení z EU nastane z 22. na 23. 5. 2019.

V případě, že by došlo k dalšímu časové odkladu, Velká Británie zůstává nadále členským státem EU se všemi právy a povinnostmi.

V případě krátkodobých pobytů v UK (za účelem turistiky, návštěva rodiny a přítel, obchodní jednání apod.), doporučuje MZV ČR následující:

Vstup do UK
Občané ČR nebudou pro krátkodobý pobyt v Británii potřebovat víza. Občané budou moci do Británie přicestovat na platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Zdravotní pojištění
Nadále platí Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Ošetření ve státních zdravotnických zařízeních budou vzájemně mezi ČR a Velkou Británií proplácena. Sjednáním komerčního připojištění předejdete případným problémům v platbách za léčebné výlohy.

Řidičský průkaz
Nadále platí při vstupu řidičský průkaz ČR. Při cestách, jejichž termín koliduje s datem možného vystoupení Velké Británie z EU, doporučujeme i zajištění mezinárodního řidičského průkazu.

Zelená karta, pojištění auta
Velké Británie očekává, že řidiči cestující do Velké Británie budou mít platnou Zelenou kartu a platné potvrzení o zákonném pojištění motorového vozidla.

Další aktuální informace naleznete na webových stránkách Velvyslanectví ČR v Londýně (ZDE)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…