Ministerstvo zahraničí: Česko se ujalo předsednictví ve Visegrádské skupině

04.07.2023 11:17 | Tisková zpráva

Česko převzalo své sedmé předsednictví ve Visegrádské skupině (V4) od Slovenska v dramatickém geopolitickém kontextu pokračující nevyprovokované, neodůvodněné a brutální válečné agrese Ruska proti Ukrajině.

Ministerstvo zahraničí: Česko se ujalo předsednictví ve Visegrádské skupině
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

K symbolickému předání předsednictví došlo na summitu předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny 26. června 2023 v Bratislavě, české předsednictví oficiálně startuje právě dnes 1. července 2023 a potrvá jeden rok.

„Česko nadále vnímá visegrádský formát jako tradiční středoevropskou platformu pro pěstování dobrých sousedských vztahů prostřednictvím dialogu a praktické, na člověka zaměřené spolupráce, s konkrétními přínosy pro občany zemí V4. To se odráží i v programu našeho předsednictví pod mottem V4 pro občany," uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25770 lidí

V rámci pilíře 1 „Bezpečná a vyspělá společnost“ bude české předsednictví podporovat vztahy mezi občany a občanskou společností v oblastech kultury, vzdělávání, vědy a výzkumu či sportu. Významnou roli bude hrát Mezinárodní visegrádský fond. Součástí prvního pilíře bude i tradiční spolupráce V4 v oblastech vnitřní a vnější bezpečnosti, civilní ochrany, veřejné správy a zdravotnictví.

V rámci pilíře 2„Inovativní a propojená ekonomika“ se české předsednictví zaměří na sektorové projekty a iniciativy, které souvisejí zejména s posilováním konektivity v dopravě a energetice, s podporou odolnosti prostřednictvím posilování energetické a surovinové bezpečnosti a diverzifikace a s přechodem na inovativní, digitální a zelenou ekonomiku a podporu čistých technologií.

Pilíř 3 se bude soustředit na agresi Ruska proti Ukrajině a její důsledky pro tuto zemi a širší region. Zaměří se na politickou i praktickou "Podporu Ukrajiny" a jejích občanů na řadě úrovní a v řadě sektorů. Důležitou roli budou hrát specifické programy Mezinárodního visegrádského fondu pro Ukrajinu a pro ostatní země Východního partnerství a jejich společnosti. České předsednictví bude věnovat zvláštní pozornost diskusi o budoucnosti Východního partnerství a bude hledat cesty, jak tato politika může pomoci Ukrajině, Moldavsku a Gruzii naplnit jejich ambice na integraci do EU v kontextu politiky rozšíření EU, a jak může lépe podporovat a zapojovat běloruskou občanskou společnost. Nadále bude prioritou také podpora přístupového procesu zemí západní Balkánu politickými i technickými nástroji.

Během předsednictví se uskuteční řada expertních ministerských setkání, seminářů a konferencí na výše uvedené témata. Očekává se také konání tradičního summitu prezidentů, summitu či několika summitů předsedů vlád zemí V4 a schůzek na úrovni jednotlivých resortních ministrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…