Ministerstvo zahraničí: Působení žen v humanitární pomoci připomíná Světový humanitární den 2019

19.08.2019 9:10

Světový humanitární den se slaví každoročně 19. srpna – v den pumového útoku na ústředí OSN v Bagdádu, při němž v srpnu 2003 zahynulo 22 humanitárních pracovníků OSN včetně zvláštního představitele generálního tajemníka OSN brazilského diplomata Sergia Vieira de Mella. Následně Valné shromáždění OSN vyhlásilo 19. srpen jako Světový humanitární den.

Ministerstvo zahraničí: Působení žen v humanitární pomoci připomíná Světový humanitární den 2019
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Cílem Světového humanitárního dne je připomenout trvající a v posledních letech i rostoucí humanitární problémy ve světě způsobené přírodními katastrofami, klimatickými změnami, konflikty i další neuváženou lidskou činností, představit práci humanitárních organizací i jednotlivců a vzpomenout na humanitární pracovníky, kteří při pomoci druhým byli napadeni, uneseni nebo dokonce zabiti. V oboru humanitární pomoci jsou výrazně zastoupeny i ženy, které působí v českých, zahraničních a mezinárodních organizacích i v řadě lokálních profesionálních a dobrovolnických aktivit. Právě jim je věnován letošní Světový humanitární den.

V České republice jsou ženy zodpovědné za poskytování humanitární pomoci do zahraničí (Ministerstvo zahraničních věcí), za pomoc uprchlíkům v místě jejich prvního vysídlení (Ministerstvo vnitra) nebo za snižování rizika katastrof (Ministerstvo životního prostředí). V českých nevládních humanitárních organizacích ženy koordinují pomoc Sýrii (Český červený kříž), Jižnímu Súdánu (Magna) nebo Indonésii (ADRA).

Nesmíme zapomínat na to, že ženy a dívky jsou na druhé straně bohužel také častými oběťmi konfliktů a nuceného vysídlení. Jsou ohroženy zvláště sexuálně motivovaným násilím, v důsledku kterého bývají vyloučeny z vlastní komunity.

Co můžeme dělat?

Inspirovat se příběhy žen, které v těžkých podmínkách pomáhají oběhem katastrof i konfliktů: ZDE, ZDE a ZDE

Zapojit se u příležitosti Světového humanitárního dne do digitální kampaně #womenhumanitarian

Zkoumat možnosti uplatnění vlastních schopností v pomáhajících organizacích a jejich dobrovolnických projektech (viz např. UNICEF Česká republika ZDE, Lékaři bez hranic ZDE nebo Dobrovolníci OSN ZDE nebo ZDE).

Finančně podporovat projekty českých i mezinárodních humanitárních organizací v zemích postižených přírodními katastrofami, konflikty a nuceným vysídlením (pro další informace navštivte stránky ZDE a ZDE nebo jednotlivých českých a mezinárodních humanitárních organizací).

Další informace a materiály ke Světovému humanitárnímu dni ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…