Ministerstvo zahraničních věcí: 17. červenec - Den mezinárodní trestní spravedlnosti

17.07.2017 18:15

Sedmnáctý červenec, kdy byl v roce 1998 přijat Římský statut Mezinárodního trestního soudu, si jeho smluvní strany od roku 2010, tj. od revizní konference Římského statutu konané v ugandské Kampale, připomínají jako den mezinárodní trestní spravedlnosti. Smyslem připomenutí si tohoto dne je zvýšení povědomí o mezinárodním trestním soudnictví a boji proti beztrestnosti.

Ministerstvo zahraničních věcí: 17. červenec - Den mezinárodní trestní spravedlnosti
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Podpora Mezinárodního trestního soudu je nedílnou součástí koncepce zahraniční politiky České republiky. Česká republika též podporuje univerzalitu Římského statutu, který má k současnému datu 124 smluvních stran, a usiluje o potrestání pachatelů genocidy, zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a do budoucna také zločinu agrese. U Soudu v současnosti působí český soudce JUDr. Robert Fremr (byl zvolen na období 2012-2021). Česká republika také pravidelně přispívá dobrovolným příspěvkem do Svěřeneckého fondu pro oběti.

Letošní připomenutí si dne mezinárodní trestní spravedlnosti je ve znamení univerzality Soudu. Soud, který stíhá pachatele nejzávažnějších zločinů podle mezinárodního práva, je založen na principu komplementarity, tj. jeho jurisdikce je dána pouze v případech, kdy státy nechtějí či nemohou stíhat pachatele samy.

Ministr zahraničních věcí L. Zaorálek se aktivně zapojil do podpory univerzality Soudu. Krátké video, kde vystupuje společně se svými protějšky z Dánska, Argentiny, Kypru a senegalským ministrem spravedlnosti a předsedou Shromáždění smluvních stran Římského statutu, můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…