Ministerstvo zahraničních věcí: Česká republika je osmá na světě v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN

18.07.2020 20:32

V každoročně vydávaném Indexu Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs) byla ČR letos vyhodnocena jako osmá nejpokročilejší země světa ze 166 hodnocených zemí světa. Nejlépe dopadla v oblastech potírání chudoby (SDG 1), pitná voda a kanalizace (SDG 6) a důstojná práce a ekonomický růst (SDG 8).

Ministerstvo zahraničních věcí: Česká republika je osmá na světě v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Z indexu dále vyplývá, že v ochraně klimatu (SDG 13) a v budování partnerství ke splnění cílů vzhledem k výši finančních příspěvků do zahraniční rozvojové spolupráce (SDG 17) se musí ČR do budoucna vypořádat se zásadními výzvami. Celkově pak Česko naplňuje SDGs z 80,6 %.

Stupně vítězů tradičně obsadily skandinávské země - na prvním místě se umístilo Švédsko, které SDGs splnilo z 84,7%,  následované  loňským vítězem Dánskem a Finskem. Sestavený žebříček odhaluje, že většina z prvních 20 nejlepších patří mezi země OECD. Zpráva se rovněž zabývá dopadem pandemie Covid-19 na plnění SDGs a reakcemi vlád na bezprostřední zdravotní krizi. Celou Zprávu o udržitelném rozvoji pro rok 2020, jejíž součástí SDG Index je, naleznete na odkazu níže: https://www.sdgindex.org/

Cíle byly přijaty OSN v roce 2015. Je jich celkem 17 a stanovují závazky, které chce OSN naplnit v hospodářské, sociální a environmentální oblasti do roku 2030. Skrze SDGs chce OSN motivovat státy na cestě k udržitelné planetě, cíle proto směřují k dosažení rozvoje společnosti, který bude v souladu s přírodou a potřebami lidí.

Vláda ČR v říjnu 2018 přijala implementační plán Cílů udržitelného rozvoje v ČR. Ten vychází ze Strategického rámce Česká republika 2030 a stanoví konkrétní opatření, která je potřeba učinit pro jejich naplnění. V druhé polovině roku 2020 bude na základě tohoto plánu vládou projednána první oficiální zpráva o naplňování SDGs u nás.

SDG Index je nejrozsáhlejší nezávislou studií o pokroku naplňování Cílů udržitelného rozvoje v jednotlivých státech, která vychází z nejaktuálnějších dat jak z oficiálních zdrojů (OSN, Světová banka), tak z informací poskytnutých výzkumnými institucemi a nevládními organizacemi. Každoročně jej vydávají Bertelsmannova nadace a Sustainable Development Solutions Network (SDSN), organizace sdružující expertní pracoviště zabývající se udržitelným rozvojem, která vznikla pod  záštitou generálního tajemníka OSN.  Tým autorů studie vede Prof. Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…