Ministerstvo zahraničních věcí: Dnes je Den mezinárodní trestní spravedlnosti

17.07.2016 12:29

Na 17. červenec připadá výročí přijetí Římského statutu, zakládající smlouvy Mezinárodního trestního soudu, v roce 1998. Česká republika vyjadřuje svoji podporu mezinárodní trestní spravedlnosti a trvale se zasazuje o globální mír. V tomto ohledu Česká republika prosazuje zejména práva obětí, a prevenci zločinů, které ohrožují vládu práva ve světě.

Ministerstvo zahraničních věcí: Dnes je Den mezinárodní trestní spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Římský statut Mezinárodního trestního soudu byl přijat dne 17. července 1998. Od roku 2002 stíhá Mezinárodní trestní soud jednotlivce za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, zločin genocidy a do budoucna i zločin agrese, a to pouze tehdy, pokud je nechtějí či nemohou stíhat státy samy (princip komplementarity).

ČR a ICC

ČR a ICC

Římský statut Mezinárodního trestního soudu má k dnešnímu dni 124 smluvních stran. Česká republika se stala 110. smluvní stranou Římského statutu dne 1. 10. 2009. ČR rovněž přistoupila k Úmluvě o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu, jež pro ni vstoupila v platnost 3. 6. 2011. V roce 2015 Česká republika dokončila ratifikační proces tzv. kampalských změn Římského statutu.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR aktivně podporuje zapojení českých soudců do činnosti mezinárodních trestních soudů. JUDr. Ivana Hrdličková byla v roce 2016 znovuzvolena předsedkyní Zvláštního tribunálu pro Libanon, kde je od roku 2013 soudkyní. JUDr. Robert Fremr působil jako soudce u Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu (2006-2008, 2010-2011) a od roku 2012 je soudcem Mezinárodního trestního soudu. Česká republika rovněž pravidelně přispívá do Svěřeneckého fondu pro oběti.

Budova ICC

 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…