Ministerstvo zdravotnictví: Epidemie chřipky na území ČR pozvolna ustupuje

17.03.2018 19:23

V 11. kalendářním týdnu tohoto roku celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky oproti předcházejícímu týdnu v České republice poklesla o 12 % a dosáhla hodnoty 1 693 nemocných na 100 000 obyvatel.

Ministerstvo zdravotnictví: Epidemie chřipky na území ČR pozvolna ustupuje
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem ukazují, že chřipková epidemie na území ČR ještě trvá, ale počet pacientů s chřipkou klesá a epidemie tak zpozvolna ustupuje. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 11. kalendářním týdnu tohoto roku celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky oproti předcházejícímu týdnu v České republice poklesla o 12 % a dosáhla hodnoty 1 693 nemocných na 100 000 obyvatel.

Nemocnost poklesla ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, stále však kolísá mezi 1 267 až 2 193 nemocnými na 100 000 obyvatel a hodnotu 2 000 na 100 000 obyvatel stále ještě přesahuje v Jihomoravském, Moravskoslezském a Libereckém kraji.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu. I když nemocnost klesá, celá západní Evropa je stále ještě ve fázi plošné epidemie, některé země však už hlásí jasný ústup nemocnosti (Francie, Slovensko, částečně Anglie). Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

Veškerá aktuální data jsou k dispozici na webu Státního zdravotního ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…