Ministerstvo zemědělství: Lex Agrokor aneb Patnáct měsíců na záchranu

31.05.2017 14:39

Chorvatský parlament schválil v dubnu zákon umožňující mimořádnou správu ve společnostech, které mají výjimečný význam pro stát, zaměstnávají více než 5000 pracovníků a jejichž dluh přesahuje 1 miliardu EUR. Protože se tento zákon v Chorvatsku může uplatnit prakticky pouze na Agrokor je od svého začátku nazýván Lex Agrokor.

Ministerstvo zemědělství: Lex Agrokor aneb Patnáct měsíců na záchranu
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

V souladu s tímto zákonem byl jmenován vládní pověřenec Ante Ramljak, který má zákonem stanovenou maximálně patnácti měsíční lhůtu k provedení fiskální konsolidace. Pokud nebude úspěšný, skončí  Agrokor v konkurzu.

Rozhodnutí o jmenování vládního pověřence bylo přijato 10. dubna, vzhledem k 60 denní lhůtě mají věřitelé možnost přihlásit pohledávky do 9. června. Rozhodnutí bylo doplněno 21. dubna o další společnosti vlastněné Agrokorem, u těchto pohledávek je tedy lhůta přihlášení pohledávek do 20. června.

Krátce po jmenování Ramljak  uvedl, že dodavatelé Agrokoru zaměstnávají 150 tisíc lidí, dalších 30 tisíc zaměstnává přímo Agrokor  a pokud by společnost zbankrotovala, třetina z těchto lidí by ztratila práci.

Konzum se otevírá zahraničním dodavatelům

Podle Ramljakových prohlášení pro média se snížil obrat největšího chorvatského řetězce Konzum o 20%.

Snížení obratu jeho srbské varianty – řetězce IDEA/Mercator neuvedl, nicméně odliv kupujících, minimálně v zaběhnutých objektech, není vizuálně patrný.

Vzhledem k nevalným hospodářským výsledkům Konzumu BaH, předpokládá Ramljak  v Bosně a Hercegovině přechod pod slovinskou značku Mercator.

Snaha udržet stávající zákazníky a zlepšit ekonomiku společnosti je viditelná na policích prodejen ve zvýšení podílu zahraničních dodavatelů na úkor těch chorvatských, kteří byli příliš drazí. Ramljak tuto skutečnost komentoval slovy, že se „obrátil k výhodnějším řešení“, „skončilo období, kdy jeden člověk rozhodoval, kdo bude moci v jeho obchodech prodávat zboží a kdo ne“ a že je „domácí zboží drahé“.

V Chorvatsku se tak objevilo bosenské mléko „Natura“ Mliječna industrija 99 (2,8 % tuku) za 3,69 kun, zatímco chorvatské „Z Bregov“ společnosti Vindjija je v katalogu nabízeno za 5,39 kun. Chorvatští mlékaři obvinili nového dodavatele z dumpingu a tvrdí, že zatímco splatnost jejich faktur je 60 dní, novému dodavateli zaplatil Agrokor předem.

Budoucnost Agrokora podle Ramljaka

Z několika Ramljakových vystoupení je patrné, že nepředpokládá zachování holdingu v dosavadní podobě. „V současné době probíhá definice čtyř klíčových aktivit: Maloobchod, výroba potravin, zemědělská výroba a „non core“.  „Non core“ aktivity budeme pravděpodobně prodávat a z tohoto příjmu uhradíme určitou část dluhu“ uvedl Ramljak. Podle jeho dalších slov, nebude za rok existovat Agrokor, ale jednotlivé společnosti, které budou přinášet zisk. 

Kdo je Ante Ramljak

Ante Ramljak se narodil 22. března ve Splitu, maturoval na střední námořní škole ve Splitu a po dvou letech studia na námořní fakultě v Rijece přešel na Ekonomickou fakultu Sveučilišta v Záhřebu. V letech 1997 až 2007 byl předsedou správní rady chorvatské pobočky investičně poradenské společnosti CAIB.  Začátkem září 2007 převzal vedení společnosti Quaestus zabývající se finančním poradenstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…