Ministerstvo zemědělství: V Olomouckém kraji se představili vítězové soutěže Regionální potravina

25.10.2016 16:20

Poslední vyhlášení vítězů v letošní soutěži Regionální potravina se uskutečnilo 20. října na podzimním veletrhu Flora Olomouc u příležitosti festivalu gastronomie a nápojů Olima. Ocenění za Olomoucký kraj předala náměstkyně ministra zemědělství, Jaroslava Beneš Špalková. V soutěži o značku, která je zárukou místního regionálního původu a kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, bylo letos v tomto kraji hodnoceno 124 produktů od 44 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 26 výrobků z kategorie Sýry včetně tvarohu.

Ministerstvo zemědělství: V Olomouckém kraji se představili vítězové soutěže Regionální potravina
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáháme malým producentům z regionů. Snažíme se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. Bohužel není možné uspokojit každého, výrobců se hlásí opravdu mnoho. Těší mě, že naše spolupráce přináší rovněž další plody, jakými jsou např. Farmářské slavnosti, akce Poznej svého farmáře a mnoho dalších akcí pořádaných přímo na farmách,“ uvedla paní Lucie Hošková z Agrární komory v Olomouckém kraji.

K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

Kategorie:                                                        Výrobek a výrobce:
      
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - FARMÁŘSKÁ KLOBÁSA TENKÁ - VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
      
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - KACHNÍ STEHÝNKA VE VLASTNÍM SÁDLE PEČENÁ - Designfoods s.r.o.
      
Sýry včetně tvarohu - ČERSTVÝ SÝR V BYLINKOVÉ BRUŠETĚ - Ing. Lucie Andrýsková, Hustopeče nad Bečvou
      
Mléčné výrobky ostatní - MALINOVÝ MLS - MVDr. Václav Osička, Doubravský Dvůr, Červenka
      
Pekařské výrobky včetně těstovin - OŘECHOVÝ ROHLÍČEK - Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník
      
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - KATRIN DORT SMETANOVÁ JAHODA - Jarmila Jonáková, Olomouc
      
Alkoholické a nealkoholické nápoje - CHOMOUT REŽNÁ BÁRA - CHOMOUT s.r.o.
      
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - DŽEM ARONIE S VIŠNĚMI - Viktorie Zemánková, Lipník nad Bečvou
      
Ostatní - SKALIČSKÝ MED – KVĚTOVÝ JARNÍ - Jaroslav Juráň, Skalička
 
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 557 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…