Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výstupy z pracovní cesty náměstkyně do Etiopie

19.10.2016 13:03

Náměstkyně Jaroslava Beneš Špalková svou cestou do Addis Abeby navázala na předchozí misi ministra zemědělství Mariana Jurečky a návštěvy představitelů etiopské státní správy i soukromého sektoru v ČR. Cílem cesty bylo podpořit aktivity českých firem v teritoriu a zintenzivnit spolupráci s etiopským Ministerstvem zemědělství a Zemědělskou transformační agenturou.

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výstupy z pracovní cesty náměstkyně do Etiopie
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Etiopie je v rámci agrárního dovozu ze subsaharské Afriky 2. největším českým partnerem. Naopak v případě českého vývozu jsou hodnoty dlouhodobě velmi nízké. Obchod lze hodnotit zejména ze strany českých producentů výrazně pod možnosti a potenciál etiopského trhu. Náměstkyně etiopského ministerstva zemědělství Frenesh Mekuria potvrdila, že rezort prostřednictví Zemědělské transformační agentury spolupracuje s některými českými firmami a tato spolupráce nese dobré výsledky. Při jednání došly obě náměstkyně ke shodě, že je zde významná synergie mezi potřebami etiopského zemědělství, zkušenostmi českého Ministerstva zemědělství a zejména nabídkou českého soukromého sektoru. Aby byl potenciál této synergie efektivně využit, diskutované priority spolupráce, tedy zejména oblasti zemědělské mechanizace, technologie zpracování plodin, vodního hospodářství, lesnictví, výživy rostlin a živočišné výroby, budou zapracovány do memoranda o porozumění mezi českým a etiopským Ministerstvem zemědělství. „Cesta byla příležitostí pro potvrzení zájmu české strany na dalším rozvoji vztahů a spolupráce v oblasti zemědělství a potravinářství. Pozici českých firem lze navíc stavět také na projektech realizovaných v rámci české rozvojové spolupráce,“ doplnila náměstkyně Beneš Špalková.

Součástí programu v Etiopii byl i podnikatelský seminář a B2B jednání doprovázejících podnikatelských subjektů. V mnoha případech bylo v rámci B2B navázáno na již probíhající jednání zástupců českého soukromého sektoru s příslušnými etiopskými partnery. Bylo tomu tak i v případě jednání se zástupci etiopských společností, kteří ČR navštívili v listopadu roku 2015 a navázali zde nové obchodní kontakty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…