Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výstupy z pracovní cesty náměstkyně do Ruské federace

22.10.2016 19:40

V rámci realizace proexportních aktivit Ministerstva zemědělství proběhla v termínu 11.-14. října 2016 pracovní cesta náměstkyně ministra zemědělství Jaroslavy Beneš Špalkové do republiky Ruské federace Baškortostán v doprovodu představitelů podnikatelských subjektů v drtivé většině z oblasti zemědělství a potravinářství.

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výstupy z pracovní cesty náměstkyně do Ruské federace
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Cílem mise bylo zejména za podpory zástupců státní správy ČR zprostředkovat kontakty mezi českými a ruskými podnikateli, baškirskými státními podniky a baškirskou obchodně–průmyslovou komorou. Cesta navázala na loňskou podnikatelskou misi do Moskvy a Krasnodarského kraje (listopad 2015).

V rámci  cesty do baškirské Ufy proběhla jednání se zástupci vlády republiky Baškortostán, kteří vyjádřili velký zájem o spolupráci s českými společnostmi, jež zde mají dobrou pověst. Během rozhovorů se všemi vládními představiteli byly projednány možnosti posílení vzájemného agrárního obchodu a obecně možnosti rozšíření spolupráce v zemědělském sektoru. Místní administrativa se zajímala především o české zemědělské a potravinářské technologie (výstavba farem, technologie na zpracování řepky apod.). V rámci jednotlivých jednání představitelé státní správy republiky Baškortostán vyjádřili zájem zejména o zahraniční investice a budování společných podniků, pro které místní administrativa může nabídnout výhodné podmínky. V této souvislosti se představitelé obou zemí dohodli na zjištění možností a zájmu podnikatelů a následném předání kontaktů.

V rámci cesty se uskutečnilo rovněž business fórum, kterého se zúčastnilo více než 60 baškirských firem. Z české strany se podnikatelské mise pod vedením Komory pro hospodářské vztahy se zeměmi SNS zúčastnily tyto společnosti: Brunthaller, Boviline, NTG Agri, Mach Drůbež, Kovobel, PSJ, Mostarez, Rudolf Jelínek, Zimatechnik, Technical and Commercial Centre a Adrian Group. Podnikatelského fóra se rovněž zúčastnili zástupci institucí exportního financování ČEB a EGAP.

Na cestě zpět se v Moskvě česká delegace zúčastnila na ZÚ Moskva státní recepce k výročí vzniku samostatného Československého státu, kde na okraj proběhlo i setkání s náměstkem ministra zemědělství Ruské federace panem J. V. Gromykem. Projednávala se již konkrétní témata/projekty spolupráce českých a ruských podnikatelských subjektů. Náměstek Gromyko opětovně zmínil pozvání pro ministra zemědělství ČR k návštěvě Ruska.  

Během všech jednání v průběhu cesty bylo zdůrazněno, že bez ohledu na to, v jak komplikované situaci se aktuálně nacházíme, existuje na obou stranách zájem a vůle k posílení vzájemné spolupráce v agrární oblasti. V této souvislosti byli pozváni partneři k návštěvě České republiky, aby bylo možné pokračovat v započatých rozhovorech a prodiskutované možnosti spolupráce realizovat v praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…