Ministerstvo obrany: Zpravodajci diskutovali o kybernetické bezpečnosti

21.10.2017 19:59

Česká pobočka sdružení AFCEA (Armed Forces Communications & Electronic Association) uspořádala Kulatý stůl SCADA Security, v rámci kterého se v souvislosti s novými úkoly Vojenského zpravodajství v oblasti kybernetické obrany diskutovalo o zařízeních SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition).

Ministerstvo obrany: Zpravodajci diskutovali o kybernetické bezpečnosti
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V pražském hotelu DAP se sešli zástupci Vojenského zpravodajství, sdružení AFCEA, asociace EUCYBSEC či představitelé nově vzniklého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Přizváni byli zástupci univerzitní a komerční sféry. Kulatý stůl se uskutečnil v rámci konference SCADA Security, která je součástí mezinárodního projektu Future Forces Forum.

Tématem jednodenního setkání byla problematika SCADA bezpečnosti. Touto zkratkou se označuje dispečerské řízení a sběr dat. Termín se obvykle používá pro software, který z centrálního pracoviště monitoruje průmyslová a jiná technická zařízení a procesy a umožňuje jejich ovládání. Během akce účastníci probírali základní rozdíly v rámci kybernetické bezpečnosti a obrany mezi běžnými IT systémy a systémy využívajícími SCADA zařízení.

U kulatého stolu se diskutovalo například o tom, jak souvisí SCADA problematika s novými úkoly Vojenského zpravodajství, jaká jsou její základní specifika z pohledu kybernetické bezpečnosti a obrany a jaké jsou možnosti či cíle další spolupráce mezi složkami Ministerstva obrany, univerzitní a komerční sférou i společnostmi a institucemi vlastnící a provozující průmyslové řídicí systémy.

Spolupráce státních institucí a komerční sféry

„Setkání bylo pro Vojenské zpravodajství velmi prospěšné a naplnilo stanovený cíl, tedy vydefinovat základní potřeby státu k zvyšování obranyschopnosti a bezpečnosti České republiky i v rámci kritické informační infrastruktury využívající SCADA zařízení. Ze strany komerční sféry zazněla deklarace ochoty spolupracovat se státními institucemi, které mají tuto problematiku ve své působnosti. Všichni účastníci se zároveň shodli, že podobná setkávání jsou velmi přínosná a měla by se pravidelně opakovat,“ uvedl za Vojenské zpravodajství Kamil Tichý, zástupce ředitele Národního centra kybernetických sil (NCKS).

Vojenskému zpravodajství svěřila úkol vybudovat kybernetickou obranu vláda České republiky. Akční plán k Národní strategii pro kybernetickou bezpečnost na období let 2015 až 2020 ukládá Vojenskému zpravodajství do roku 2020 vybudovat kybernetickou obranu a vytvořit za tímto účelem Národní centrum kybernetických sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…