Ministr Chvojka předložil vládě dva poslanecké návrhy a tři nelegislativní materiály

20.02.2017 20:36

Součástí nelegislativních dokumentů byl i návrh na změny ve složení v Legislativní radě vlády, které ministr Chvojka předsedá.

Ministr Chvojka předložil vládě dva poslanecké návrhy a tři nelegislativní materiály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka

Návrh poslanců Jeronýma Tejce, Romana Sklenáka a dalších, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 1008)
Cílem návrhu zákona je podpořit péči o staré či vážně nemocné osoby v rámci jejich rodiny. Pro osoby vykonávající práci v základním pracovně právním vztahu podle zákoníku práce návrh předpokládá zavedení institutu ošetřovatelské dovolené v délce až 2 roky. Podmínkou poskytnutí ošetřovatelské dovolené by bylo trvání pracovního poměru
u posledního zaměstnavatele alespoň 1 rok. Nárok na náhradu mzdy nebo platu by nevznikl, stejně tak návrh nepočítá v uvedeném případě s poskytnutím dávky nemocenského pojištění.
Vláda přijala k materiálu nesouhlasné stanovisko.

Návrh poslanců Josefa Kotta, Mariana Jurečky, Ladislava Velebného, Pavla Kováčika, Olgy Havlové, Herberta Pavery, Jana Zahradníka, Jaroslava Faltýnka, Miloše Babiše, Pavla Čiháka, Josefa Hájka, Romana Kubíčka, Petra Kudely, Pavla Plzáka, Josefa Šenfelda a Dany Váhalové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 1010)
Cílem návrhu zákona je z okruhu vybraných zvláště chráněných živočichů vypustit kormorána velkého a zároveň obnovit na roky 2018 až 2020 nárok na náhradu škody způsobenou kormoránem velkým na rybách.
Vláda přijala k materiálu souhlasné stanovisko.

Návrh změn ve složení Legislativní rady vlády
Cílem předloženého materiálu je provedení změn ve složení Legislativní rady vlády, která je podle § 28a zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, poradním orgánem vlády, v jehož čele stojí člen vlády – předseda Legislativní rady vlády.
Podle čl. 3 odst. 3 Statutu Legislativní rady vlády členy Legislativní rady vlády jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy Legislativní rady vlády.
Vládě se navrhuje jmenovat s účinností od 1. března 2017 celkem 5 nových členů svého poradního orgánu pro legislativní činnost (viz návrh usnesení). Navrhované doplnění Legislativní rady vlády o další odborníky pro oblast správního práva, občanského, obchodního a korporátního práva a pro oblast insolvenčního práva je reakcí na poznatky z působení Legislativní rady vlády zejména v uplynulém roce 2016, kdy došlo ke změně věcného zaměření posuzovaných návrhů právních předpisů. Podle analýzy věcného zaměření návrhů právních předpisů předložených Legislativní radě vládě k posouzení v roce 2016 lze konstatovat, že došlo k výraznému posílení počtu návrhů právních předpisů se zaměřením právě na shora uvedené oblasti práva, což z praktických důvodů vedlo k nadměrnému zatěžování některých členů Legislativní rady vlády vypracováváním zpravodajských zpráv. Personální posílení Legislativní rady vlády právě odborníky na shora uvedené oblasti práva pozitivně ovlivní jak nepolitičnost jejího posuzování, tak i v konečném důsledku kvalitu stanovisek Legislativní rady vlády předkládaných vládě.
Vláda púrojednávání materiálu odložila.

Návrh na vstup vlády do řízení vedeného před Ústavním soudem pod spisovou značkou Pl. ÚS 2/17 o návrhu skupiny 41 poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na zrušení § 17 odst. 2, § 23 odst. 1 písm. j) a slova „j)“ v § 23 odst. 2 písm. a) zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění zákona č. 369/2016
Vláda byla vyzvána, aby do 30 dnů od doručení výše uvedeného přípisu sdělila, zda využije svého práva a vstoupí do řízení o návrhu, a v případě, že tohoto práva využije, aby v téže lhůtě zaslala i své vyjádření k jeho obsahu.
Vláda rozhodla o svém vstupu do řízení.

Zpráva o stavu přidělování gescí a plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za IV. čtvrtletí 2016
Zpráva informuje, že dosud nebylo plně transponováno 25 směrnic Evropské unie, jejichž transpoziční lhůta uplynula ke konci sledovaného období, a proti České republice bylo vedeno 59 řízení pro porušení závazků vyplývajících z práva EU.
Vláda vzala zprávu na vědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…