Ministr Dienstbier pokračuje ve Washingtonu v programu své pracovní cesty

09.04.2015 14:06

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier se ve dnech 7. – 10. dubna zúčastní pracovní cesty do Spojených států amerických. Doprovází ho náměstkyně pro lidská práva Martina Štěpánková a tisková mluvčí Jarmila Balážová. Místem jejich pobytu je hlavní město Washington, DC.

Ministr Dienstbier pokračuje ve Washingtonu v programu své pracovní cesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Během prvního dne své mise v USA absolvoval ministr Dienstbier celou řadu pracovních jednání – například s představiteli státní správy, Kongresu USA, Výboru pro národní bezpečnost a Výboru Bílého domu pro ženy a dívky.

Konference k mezinárodnímu dni Romů

Večer se pak ministr Dienstbier zúčastnil konference k Mezinárodnímu dni Romů, kterou pořádalo české velvyslanectví. Ambasáda chtěla touto akcí připomenout úspěchy České republiky v integraci romské menšiny do společnosti. Tato problematika je v USA velmi silné téma, proto byl o akci velký zájem ze strany státní administrativy, Kongresu USA, neziskového sektoru, think-thanků a médií. Kromě jiných hostů se akce zúčastnila i starostka města Obrnice Drahomíra Miklošová, která je držitelkou ceny Rady Evropy za úspěšnou integraci Romů.

Klíčovými oblastmi pro úspěšnou integraci jsou, jak řekl ministr na konferenci, vzdělání, zaměstnanost, dostupné bydlení, přístup ke zdravotní péči a službám, stejně tak jako zajištění účinné ochrany před diskriminací a bezpečného soužití. Vláda ČR má záměr jak v této oblasti konkrétně postupovat. V únoru tohoto roku schválila Strategii romské integrace do roku 2020, která si klade za cíl nastartovat a urychlit pozitivní změny pro soužití Romů s většinovou populací.

Ministr Dienstbier na konferenci hovořil i o nutnosti a potřebě kvalitního vzdělání Romů. „Významným mezníkem v oblasti romské integrace bylo nedávné přijetí novely školského zákona. Novela přináší princip individuální integrace ve vzdělávání a explicitně zmíněnou inkluzi ve školském systému. Jedním z klíčových cílů novely je zlepšení přístupu znevýhodněných dětí do hlavního vzdělávacího proudu, jinak řečeno zamezení segregaci romských dětí. Prostřednictvím konkrétních podpůrných opatření rozdělených do pěti stupňů bude zajištěno vzdělávání dětí se speciálními potřebami v hlavním vzdělávacím proudu na základních školách,“ informoval posluchače ve Washingtonu o konkrétních krocích v ČR ministr Dienstbier.

Jarmila Balážová, tisková mluvčí ministra, vystoupila na konferenci na téma Romové a média. Ve svém příspěvku hovořila o tom, jak média ovlivňují pohled na tematiku lidských práv, o zhoršujícím se obrazu Romů v médiích a o plánech a záměrech, co v této problematice dělat.

Po skončení diskusní části akce následovala kulturní program.  Nejprve vystoupil romský pianista Tomáš Kačo, stipendista Berklee Colledge of Music v Bostonu, a pak se promítal  film „Cesta ven“ Petra Václava.

Česká ambasáda v USA podle slov velvyslance Petra Gandaloviče pevně doufá, že tuto konferenci bude moci ve Washingtonu opakovat každý rok a vytvořit z ní tradici.

Pracovní program druhé poloviny cesty

Druhý pracovní den své cesty  - ve čtvrtek 9. dubna -  bude dopoledne ministr pokračovat v bilaterálních jednáních s americkými partnery.

Na programu má setkání s Erikou Schlager z US Helsinki Commission, spojené s prohlídkou Kapitolu, kde je vystavena i busta Václava Havla.

V poledne ho čeká pracovní oběd s představiteli mezinárodních nevládních neziskových organizací  - ředitelem Open Sociaty Foundation Stephenem Ricardem, ředitelkou Human Rights Watch Sarah Margonovou, presidentem NED Carlem Gershamanem, presidentem National Democratic Institute Kenem Wollackem a presidentem Freedom House Markem P. Lagonem.

Den zakončí večeří s krajany na české ambasádě.

Páteční program zahájí ministr Dienstbier jednáním v Bílém domě se Stevenem Pomperem, který zastupuje National Secrurity Council.

A poté se Jiří Dienstbier setká s ředitelem Rádia Svobodná Evropa/Rádiem Svoboda (RFE/RL) Johnem Giambalvem.

Odpoledne pak celá česká delegace odletí zpět do Prahy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…