Ministr Dienstbier předloží vládě sedm materiálů

24.05.2016 9:07

Kromě legislativních materiálů seznámí ministr Dienstbier své vládní kolegy a kolegyně s periodickou zprávou pro Výbor OSN proti mučení a dále také s doporučeními Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Jednání vlády v pondělí 23. května začíná ve 14.00 hodin.

Ministr Dienstbier předloží vládě sedm materiálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Návrh poslanců Miroslava Kalouska, Martina Plíška, Marka Ženíška a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb (tisk č. 792) 
Cílem předloženého návrhu zákona je omezit systém elektronické evidence tržeb pouze na plátce daně z přidané hodnoty. Podle předkladatelů je významný počet drobných subjektů, zejména v oblasti tržeb, jejichž roční obrat nepřesáhne limit 1 mil. Kč a kteří se dobrovolně k DPH nepřihlásili. Typickým příkladem jsou venkovské pivnice s otvírací dobou pouze večer nebo v turistické sezoně, dále malé opravny, kadeřnictví, farmářské trhy apod. 

Návrh poslanců Jiřího Miholy, Pavla Bělobrádka, Mariana Jurečky, Ondřeje Benešíka, Jana Bartoška a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 793) 
Cílem návrhu zákona je umožnit pohřeb mrtvě narozeného dítěte nebo plodu po potratu.

Senátní návrh zákona o veřejných kulturních institucích a o změně některých zákonů (zákon o veřejných kulturních institucích) (tisk č. 797) 
Cílem předloženého návrhu zákona je vytvořit nový druh právnické osoby přizpůsobený specifikám veřejných kulturních institucí a umožnit tak jejich efektivnější řízení a hospodaření, jakož i plnění kulturních a uměleckých cílů. 

Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě, ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 798)
Cílem návrhu zákona je změnou přechodných ustanovení zákona o státní službě zachovat po zákonem omezenou dobu pracovní poměr některých zaměstnanců státu, aby si mohli doplnit potřebné vzdělání. Platná právní úprava počítá s tím, že těmto zaměstnancům státu zanikne pracovní poměr dnem 30. června 2017, návrh zákona tuto dobu prodlužuje až do 31. prosince 2021.
Návrh zákona pomůže řešit především personální situaci úřadů finanční správy, správy sociálního zabezpečení a katastrálních úřadů.

Vyhodnocení Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace z hlediska efektivity sledování dopadů na rodiny 
Materiál včetně návrhu tezí pro metodiku sledování dopadů na rodiny se předkládá na základě bodu II. 1. písm. c) usnesení vlády  ze dne 8. července 2015 č. 542 k podnětu Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů ke sjednocení způsobu hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů v Jednacím řádu vlády, Legislativních pravidlech vlády, Obecných zásadách pro hodnocení dopadů regulace (RIA) a ke sběru statistických dat členěných podle pohlaví.
Součástí Vyhodnocení Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace z hlediska efektivity sledování dopadů na rodiny jsou i teze pro metodiku sledování dopadů na rodiny. Teze jsou zpracovány formou testu, kdy je zapotřebí, aby předkladatelé návrhů právních předpisů v závěrečné zprávě z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu právního předpisu zpracovali v souladu s Obecnými zásadami pro hodnocení dopadů regulace, popř. v důvodové zprávě nebo odůvodnění návrhu právního předpisu v souladu s Legislativními pravidly vlády, bližší hodnocení dopadů na rodiny.

Šestá periodická zpráva České republiky o opatřeních přijatých k plnění závazků podle Úmluvy proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení a trestání za období 2009 – 2015 
Zpráva informuje o opatřeních, která ČR učinila v letech 2009 - 2015 k plnění závazků podle Úmluvy OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení a trestání. Zpráva reaguje na seznam témat k přípravě Zprávy zaslaný Výborem OSN proti mučení a závěrečná doporučení Výboru k čtvrté a páté periodické zprávě ČR. 

Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů směřující k odstraňování překážek a k vytváření podmínek pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích (Podnět k uplatňování Strategie „+1“) 
Obsahem Podnětu k uplatňování Strategie „+1“ je pomocí cílených opatření zvýšit zastoupení žen (případně mužů) na dané úrovni vedení o jednu (případně jednoho) během jednoho roku, a to v případě, že zastoupení žen či mužů na této úrovni vedení nedosahuje alespoň 40 %. Podnět se vztahuje na jednotlivá ministerstva, další ústřední orgány státní správy a obchodní společnosti s většinovou majetkovou účastí státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…