Ministr Dienstbier předložil vládě čtyři poslanecké návrhy

21.11.2015 14:30

Na společném jednání, které se konalo mimořádně v pátek 20. listopadu, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu kromě toho seznámil vládu se třemi nelegislativními materiály.

Ministr Dienstbier předložil vládě čtyři poslanecké návrhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Návrh poslanců Gabriely Hubáčkové, Marty Semelové, Ivo Pojezného, Vojtěcha Filipa, Karla Šidla, Miroslava Opálky a Zdeňka Ondráčka na vydání zákona o úředním jazyce České republiky (sněmovní tisk č. 629)
Cílem návrhu zákona je ustanovení českého jazyka úředním jazykem České republiky. Návrh definuje podstatu a rozsah užívání úředního jazyka v České republice, stanovuje povinnost jeho ochrany, rozvoje a užívání, vymezuje požadavky na znalost českého jazyka u žadatelů o státní občanství, u osob zamýšlejících rozvíjet na našem území podnikatelskou činnost apod.
Vláda vyslovila s návrhem nesouhlas.

Návrh poslanců Marka Černocha, Martina Lanka, Davida Kádnera, Olgy Havlové, Jany Hnykové, Karla Fiedlera a Augustina Karla Andrleho Sylora na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) (tisk č. 630)
Předložený návrh doplňuje zákon o státním občanství České republiky o nové ustanovení, na základě kterého by mělo být možné odejmout státní občanství České republiky osobě odsouzené za zločin proti národní bezpečnosti nebo lidskosti. Podmínkou tohoto postupu by ovšem měla být jiná státní příslušnost takové osoby.
Vláda vyslovila s návrhem nesouhlas.

Návrh poslanců Daniela Korteho, Martina Novotného, Lukáše Pletichy, Petra Adama, Václava Klučky, Miloslava Janulíka, Ivana Gabala a dalších na vydání zákona o ochraně práv osob při nakládání s genetickými vzorky a profily v souvislosti s prováděním forenzní analýzy DNA (zákon o DNA) (tisk č. 635)
Cílem předloženého návrhu zákona je podle předkladatelů odstranění stávajícího nežádoucího stavu spočívajícího v absenci právní úpravy, která by regulovala analýzu biologického materiálu, jeho uchovávání stejně jako získaných profilů DNA v příslušné databázi a také likvidaci zajištěných vzorků biologického materiálu či profilů DNA. Předkládaný návrh zákona upravuje problematiku nakládání, zpracování, analýzy a likvidace genetických vzorků a profilů. Současně se navrhuje zakotvení pravidel týkajících se správy a fungování Databáze profilů DNA.
Vláda vyslovila s návrhem nesouhlas.

Návrh poslanců Soni Markové a Stanislava Mackovíka na vydání zákona o Horské službě České republiky (tisk č. 636)
Cílem poslaneckého návrhu zákona je zřízení obecně prospěšné společnosti Horská služba České republiky Ministerstvem pro místní rozvoj, stanovení druhů poskytovaných obecně prospěšných služeb a dalších činností, úprava orgánů a hospodaření společnosti; návrhem zákona mají být stanoveny i povinnosti návštěvníků horských oblastí, provozovatelů služeb a organizátorů akcí v těchto oblastech. Podle návrhu by na obecně prospěšnou společnost Horská služba České republiky měla přejít dnem nabytí účinnosti zákona práva a povinnosti společnosti Horská služba ČR, o. p. s.
Vláda vyslovila s návrhem nesouhlas.

1400/15 Zpráva o stavu přidělování gescí a plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za III. čtvrtletí 2015
Zpráva informuje, že dosud nebylo plně transponováno 11 směrnic Evropské unie, jejichž transpoziční lhůta uplynula ke konci sledovaného období, a proti České republice bylo vedeno 46 řízení pro porušení závazků vyplývajících z práva EU.
Počet dosud plně netransponovaných směrnic Evropské unie se v posledním období zvýšil. Jeho opětovného poklesu lze dosáhnout prostřednictvím zvýšeného legislativního úsilí s důrazem na včasné zpracování a předkládání návrhů transpozičních předpisů do jednotlivých fází legislativního procesu tak, jak ukládá česká implementační metodika.
Vláda vzala zprávu na vědomí.

Odpovědi na předběžné otázky k 6. periodické zprávě České republiky o plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen
Česká republika je smluvní stranou Úmluvy, kterou Československá socialistická republika podepsala dne 17. července 1980. Česká republika v pravidelném šestiletém intervalu zpracovává periodickou zprávu o naplňování jednotlivých ustanovení Úmluvy. Poslední, tj. 6. periodická zpráva České republiky o plnění Úmluvy, byla odevzdána Výboru pro odstranění diskriminace žen v roce 2014 a pokrývá období od 1. srpna 2008 do 31. července 2014.
Odpovědi na předběžné otázky k 6. Periodické zprávě České republiky o plnění Úmluvy jsou podkladem pro jednání 63. zasedání Výboru pro odstranění diskriminace žen ve dnech 15. února až 4. března 2016. Odpovědi byly zpracovány na základě informací poskytnutých relevantními resorty, které byly doplněny o informace z jiných dostupných zdrojů (např. ze studií a informací akademických a odborných pracovišť a nevládních neziskových organizací), a zaměřují se přístup žen ke spravedlnosti, institucionální zabezpečení práv žen, genderové stereotypy, násilí na ženách, obchod s lidmi, účast na veřejném a politickém životě, oblasti vzdělávání, zaměstnání, zdraví, rodinné vztahů a na ženy znevýhodněné a žijící na venkově.

Vláda materiál projednala.

Návrh na vstup vlády do řízení vedeného před Ústavním soudem pod spisovou značkou Pl. ÚS 27/15 o návrhu Krajského soudu v Hradci Králové na zrušení ustanovení § 176 odst. 1 písm. a) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
Vláda České republiky byla Ústavním soudem informována o zahájení řízení o návrhu Krajského soudu v Hradci Králové na zrušení ustanovení § 176 odst. 1 písm. a) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.  Zároveň byla vláda, v intencích ustanovení § 69 odst. 2 zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, vyzvána, aby sdělila, zda využije svého práva vstoupit do předmětného řízení v postavení vedlejšího účastníka řízení.

Vláda vyslovila souhlas se vstupem do řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…