Ministr Dienstbier seznámí vládu se stavem sociálně vyloučených lokalit v Ústeckém kraji

19.10.2015 12:07

Ministr Jiří Dienstbier předloží podrobný popis situace a návrhů řešení na výjezdním jednání vlády v Ústeckém kraji v pondělí 19. října 2015. Kabinet zasedne v budově Krajského úřadu Ústeckého kraje v 9:15 hod.

Ministr Dienstbier seznámí vládu se stavem sociálně vyloučených lokalit v Ústeckém kraji
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanovské sídliště

Téma sociálního vyloučení, které je jednou z priorit této vlády, patří do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera. Tematiku řeší v úzké spolupráci se zástupci měst a obcí, na jejichž území se sociálně vyloučené lokality nacházejí. Důležitým nástrojem v tomto ohledu je Agentura pro sociální začleňování jako jeden z odborů Sekce lidských práv.

Ministr se se situací seznamuje v terénu při svých výjezdech, vychází také z poznatků pracovníků zmiňované agentury, organizuje setkání se starosty měst a obcí. To vše má napomoci vzájemné výměně informací a pružnějšímu reagování na potřeby samospráv řešících problematiku sociálního vyloučení v praxi.

Z pověření premiéra Sobotky inicioval ministr Dienstbier vznik pracovní skupiny na úrovni ministrů a náměstků z příslušných resortů, tj. Ministerstva vnitra, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva pro místní rozvoj ke sjednocení nástrojů, která mají v řešení sociálního začleňování. Materiál nazvaný pracovně „kuchařka“ poskytuje komplexní výčet projektů, dotačních titulů a dalších možností, které obce mohou pro zvládnutí tohoto palčivého problému využívat.

Dokument představili v úterý 13. října v Hrzánském paláci v Praze za účasti premiéra Sobotky a zástupců měst a obcí se sociálně vyloučenými lokalitami.  

Tuto „kuchařku“ obdrží všechny obce v ČR, bude k dispozici na webu Agentury pro sociální začleňování (www.socialni-zaclenovani.cz) a bude pravidelně aktualizována.

Souhrnný přehled ministr Dienstbier přikládá i ke Zprávě o stavu sociálně vyloučených lokalit v Ústeckém kraji, se kterou seznámí vládu na výjezdním zasedání v pondělí 19. října. Zpráva se zabývá situací v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami, které spolupracují s Agenturou pro sociální začleňování a obsahuje podněty a doporučení vládě ČR a stručné návrhy řešení v problémových oblastech jako je bydlení, zaměstnanost, vzdělávání, bezpečnost, sociální služby a sociální práce, zadlužení. Přílohou materiálu je i popis sociálně vyloučených lokalit v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, které jsou problémem sociálního vyloučení postiženi také masivně.

Na dokumentu tým ministra Dienstbiera opět spolupracoval s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvem pro místní rozvoj.

Zpráva jasně definuje nutnost legislativních kroků i nelegislativních opatření, která budou problém sociálního vyloučení řešit komplexně a ve vzájemné synergii:

- legislativně upravit oblast sociálního bydlení a poskytnout obcím zdroje na jeho vybudování a udržování
- podporovat a legislativně upravit oblast sociálního podnikání a poskytnout sociálním podnikatelům benefity za jejich aktivitu, která je ve veřejném zájmu
- legislativně upravit možnost oddlužení pro občany, kteří nesplňují současná kritéria osobního bankrotu, ale jsou motivování své dluhy uhradit v míře, která odpovídá jejich reálným příjmům
- zajistit kapacitní a provozní podmínky pro absolvování povinné předškolní docházky v předškolním zařízení
- zajistit zdroje a podmínky (finanční / provozní – program, pravidla) pro snížení kapacity bydlení v sociálně vyloučených lokalitách a snížit tak koncentraci chudých lidí se sociálními handicapy na jednom místě
- zajistit legislativně soulad faktického pobytu (bydliště) s hlášením k trvalému pobytu
- vytvořit legislativní prostředí pro poskytování bezplatné právní pomoci určené občanům, kteří si ji nemohou obstarat sami v důsledku své sociální situace

Ministr Dienstbier dále předkládá následující tři materiály.

Návrh poslance Martina Plíška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 599)
Předkládaný návrh ruší institut přísedících v občanském soudním řízení, neboť účast laického prvku na rozhodování civilních sporů se v současné době jeví jako nepřínosná a nehospodárná. Podle platné právní úpravy nyní přísedící rozhodují pouze pracovněprávní věci. Dle odhadu Ministerstva spravedlnosti tvoří tato agenda pouze 5 % případů projednávaných u okresních soudů.

Návrh Zastupitelstva Karlovarského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 601)
Cílem návrhu zákona je přenést na obce možnost regulace umísťování a provozování reklamních zařízení podél silnic II. a III. třídy a místních komunikací v obci, a to vyloučením použití právní úpravy, podle níž umístění reklamního zařízení v ochranném pásmu takových pozemních komunikací podléhá individuálně udělovanému veřejnoprávnímu povolení podmíněnému souhlasem Policie České republiky.

Informace o stavu přidělování gescí a plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za měsíc srpen 2015
Materiál informuje zejména o tom, že ke konci sledovaného období nebylo transponováno 12 směrnic EU, jejichž transpoziční lhůta uplynula do konce srpna 2015, a proti České republice bylo vedeno 43 řízení pro porušení závazků vyplývajících z práva EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…