Ministr Herman zahájí na Velehradě výstavu o životě a díle Jana Šrámka

09.04.2016 19:15

Expozice připomínající předsedu československé exilové vlády v Londýně bude slavnostně otevřena v neděli 10. 4. 2016 v rámci konference Návrat ke kořenům.

Ministr Herman zahájí na Velehradě výstavu o životě a díle Jana Šrámka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Celonárodní konference konaná u příležitosti 60. výročí úmrtí významného československého státníka bude zahájena slavnostní bohoslužbou v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. Poté proběhne pietní akt u Šrámkova hrobu na zdejším hřbitově.

Ve 13,30 hodin Daniel Herman slavnostně zahájí výstavu o životě a díle Jana Šrámka, která vznikla díky podpoře Ministerstva kultury. V rámci následné odborné konference zhodnotí přední čeští historici a politologové nejen samotnou osobnost Jana Šrámka, ale zasadí jeho působení do širšího společenského a politického kontextu první republiky.

Msgr. Jan Šrámek zásadně spoluutvářel politickou kulturu v Československu mezi dvěma světovými válkami. V letech 1940 – 1945 stál v čele londýnské exilové vlády, v roce 1948 jako jediný varoval před demisí demokratických ministrů. Po pokusu opustit v březnu 1948 vlast byl nezákonně internován na několika místech republiky včetně valdické věznice. Zemřel 22. dubna 1956 v nemocnici na Bulovce, kde byl hospitalizován pod cizí identitou. V době totality nesměl být jeho odkaz připomínán – i to se konference snaží po 60 letech od jeho úmrtí napravit.

Po celou dobu konference bude zpřístupněna národní kulturní památka Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje a lapidárium, další možnosti kulturního vyžití pak nabízí Archeoskanzen v Modré a areál Živá voda tamtéž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…