Ministr Herman zahájí ve Vídni čtení a diskuzi o Janu Patočkovi

22.02.2017 13:39

Ve středu 22. února 2017 v 18.30 hodin zahájí ministr kultury Daniel Herman v Českém centru ve Vídni čtení a diskuzi s názvem Tun, was getan werden muss. Jan Patočka und die Charta 77.

Ministr Herman zahájí ve Vídni čtení a diskuzi o Janu Patočkovi
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

V lednu 2017 uplynulo 40 let od vydání dokumentu s Prohlášením Charty 77. Spolu s významným výročím připomene Daniel Herman úlohu filosofa Jana Patočky (1907-1977) jako jednoho z prvních mluvčích a duchovních otců této občanské akce.

Dokument s Prohlášením Charty 77 byl vydán 1. ledna 1977. Autoři ho předali třem redakcím západních novin. Dne 6. ledna 1977 jej na svých stránkách zveřejnil francouzský deník Le Monde a otištěn byl také v Británii a v Německu. Hned 6. ledna 1977 zadržela StB při distribuci Prohlášení Charty 77 Václava Havla, spisovatele Ludvíka Vaculíka a herce Pavla Landovského. V březnu 1977 StB jedenáct hodin vyslýchala mluvčího Jana Patočku. Ten poté zemřel na mrtvici. Jan Patočka měl velký vliv na značný okruh českých intelektuálů, zvláště v době, kdy po nucené emeritaci pořádal pololegální bytové semináře a kdy se kolem něho seskupil relativně stabilní okruh posluchačů zejména z disentu, myšlenkově ovšem různorodý. Stal se tak jakýmsi duchovním otcem intelektuálního a posléze i politického odporu proti komunistickému režimu. Jeho idea „života v pravdě“ a autentické POLIS jako společenství těch, jež jsou solidární ve své otřesenosti, ovlivnila i první politické aktivity V. Havla po listopadu 1989. Mezi Patočkovy žáky či myslitele, kteří jím byli ovlivněni, lze počítat zejména E. Koháka, V. Bělohradského, I. Dubského, P. Rezka, R. Palouše, Z. Neubauera, J. Michálka, L. Hejdánka, J. Cibulku, J. Polívku, J. Němce, I. Chvatíka, P. Koubu a další. Jan Patočka pomohl vyvolat zájem o fenomenologii a učinit ji zejména v 60. letech v české filozofii předmětem seriózních analýz.

Akci věnovanou J. Patočkovi pořádá Velvyslanectví České republiky v Rakousku ve spolupráci s Českým centrem ve Vídni a vídeňským institutem IWM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…