Ministr Jan Mládek navštíví v čele podnikatelské delegace Jekatěrinburg a Mezinárodní strojírenský veletrh INNOPROM 2015

08.07.2015 10:58

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes odlétá na třídenní pracovní cestu do Sverdlovské oblasti. V tomto průmyslově vyspělém regionu Ruské federace podpoří podnikatelské záměry českých firem. Ministra na cestě doprovází představitelé více než 50 českých společností.

Ministr Jan Mládek navštíví v čele podnikatelské delegace Jekatěrinburg a  Mezinárodní strojírenský veletrh INNOPROM 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Cesta se uskutečňuje v období pokračujícího propadu česko-ruského obchodu, jehož příčiny souvisí s restriktivními opatřeními uplatňovanými ve vzájemných vztazích a s poklesem výkonu ruské ekonomiky.

„Jako ministra odpovědného za český průmysl mě znepokojuje meziroční pokles českého vývozu do Ruské federace, ale i do ostatních členských států Společenství nezávislých států. V relativním vyjádření se bavíme o poklesu ve výši 31 procent. V absolutních číslech pak hovoříme o ztrátě v intervalu 15 miliard korun. A to máme za sebou jen prvních pět sledovaných měsíců tohoto roku. Proto cíl mé cesty nemůže být jiný nežli snaha o změnu trendu a podpora konkrétních záměrů českých firem. Učiním tak způsobem, který v plném rozsahu reflektuje aktuální politické a hospodářské souvislosti vzájemných česko-ruských vztahů,“ uvedl k cílům své pracovní cesty ministr Jan Mládek.

Sverdlovské oblast přitom nebyla vybrána náhodně. Jedná se o jeden z ekonomicky nejsilnějších regionů s rozsáhlou průmyslovou základnou, v němž byla a je realizována celá řada velkých projektů. Ne všechny se však zdařily dle původních záměrů. A i o tom bude ministr Mládek jednat. Půjde mu o to, aby byly náležitým způsobem uhrazeny pohledávky, jež v minulosti vznikly v souvislosti s angažovaností českých firem. 

Ministra na cestě doprovází dvě skupiny podnikatelů. První, čítající více než třicet společnosti, organizuje Komora pro hospodářské styky se SNS ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. Druhá skupina 25 firem se za přispění agentury CzechTrade zúčastní významné Mezinárodní strojírenské výstavy INNOPROM                2015. V rámci výstavy se pak uskuteční česko-ruská obchodní konference spojená s jednáními podnikatelů obou stran, kterou připravila Komora SNS společně s Uralskou obchodně průmyslovou komorou. Ministr též navštíví společný strojírenský podnik GRS Ural (za ČR TOS Vandsdorf), kde bude diskutovat s českými zástupci aktuální podmínky podnikání na ruském trhu.

Kromě podpory českých podnikatelů při setkání s jejich obchodními partnery z Ruska využije ministr Jan Mládek příležitosti, aby jednal s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Vladimirovičem Kujvaševem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …