Ministr Jan Mládek vyjednal příslib majitelů Aircraft Industries o zachování výroby letadel v Kunovicích

26.09.2016 13:54

Z podnětu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se v pondělí 26. září uskutečnilo jednání o budoucnosti českého výrobce dopravních letounů Aircraft Industries. Cílem bylo vyjasnit postoj ruského vlastníka k Aircraft Industries v souvislosti s jeho údajnými záměry přesunout výrobu z moravských Kunovic do Ruska a vyjednat oboustranně přijatelné řešení současné komplikované situace.

Ministr Jan Mládek vyjednal příslib majitelů Aircraft Industries o zachování výroby letadel v Kunovicích
Foto: MPO
Popisek: Ministr Mládek na jednání o budoucnosti českého výrobce dopravních letounů Aircraft Industries

Za MPO vedl jednání ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, jeho ruským protějškem byl náměstek ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Andrej I. Boginskij a generální ředitel Uralského metalurgického kombinátu UGMK Andrej A. Kozycin, který je vlastníkem Aircraft Industries. Za českého výrobce se jednání zúčastnila generální ředitelka Ilona Plšková. Přítomni byli také ředitel Uralského závodu civilního letectví (UZGA) Vadim A. Badecha, předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček a předseda odborové organizace Aircraft Industries Josef Mikula.

"Jednali jsme o dvou okruzích témat: O okamžitých problémech, tedy o tom, proč byla vyhlášena stávková pohotovost a proč zaměstnanci nedostali vyplaceny všechny náležitosti, které jim firma slíbila v kolektivní smlouvě. A především o střednědobém výhledu firmy, tedy o tom, aby byla zachována výroba letadel v Kunovicích, " uvedl bezprostředně po jednání ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"Co se týče okamžitých problémů, zdá se, že jsou vyřešeny. Zástupci majitele slíbili, že v nejbližší době bude poptávka po dodávce jedenácti letadel pro ruský trh. Tato dodávka už je rozpracovaná a je proto zapotřebí hledat další zakázky. Nejsme si tedy jist, zda všech dvě stě zaměstnanců Aircraft Industries, kteří jsou nyní doma a pobírají šedesát procent platu, začne skutečně brzy naplno pracovat.  Nicméně máme příslib, že se zaměstnanost bude posunovat pozitivním směrem a my to samozřejmě jako ministerstvo budeme bedlivě sledovat.

To, co je hlubší problém, to je zachování výroby letadel v Kunovicích z dlouhodobého hlediska. Majitel na dnešní schůzce přislíbil, že mi v krátké době pošle dopis, v němž vyjádří svou vůli pokračovat ve výrobě letadel v České republice," uvedl ministr průmyslu a obchodu.

"Musím říci, že pan ministr byl při jednání dostatečně razantní a že jsem spokojeni i s tím, že majitel firmy i zástupce ruského ministerstva průmyslu a obchodu garantovali, že výroba v Kunovicích bude pokračovat, to je pro nás nejdůležitější. Hovořilo se o tom, že do plné zaměstnanosti by se mělo nabíhat od listopadu tohoto roku. Existují i náznaky, že by se zakázky měly v budoucnu zvýšit nejen pro ruský, ale i pro čínský trh. Pro nás je důležité, že bude zachována výroba a že bude zachována i střední škola, kde se připravují odborníci pro letecký průmysl," uvedl předseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček.

MPO jako administrátor Operačního programu na podporu podnikání a inovací (OPPI), v rámci kterého získala společnost Aircraft Industries v minulosti desítky milionů korun pro svoji technologicky náročnou výrobu, bylo již delší dobu znepokojeno současnou situací v této tradiční české firmě (dříve Let Kunovice).

Společnost se v letošním roce potýkala s hrozbou insolvenčního řízení, přitom její produkce patří ve své třídě mezi naprostou světovou špičku a např. její nejnovější letoun L 410 NG si v náročné konkurenci získal celosvětové uznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…