Ministr Jan Mládek vystoupil na konferenci CIRED

09.11.2016 14:47

Ve dnech 8. a 9. listopadu 2016 se v Táboře koná 20. konference Českého komitétu CIRED o elektrických distribučních sítích, která je největší odbornou konferencí svého druhu u nás a seznamuje odbornou i širokou veřejnost s nejnovějšími poznatky v rychle se vyvíjející oblasti elektroenergetiky.

Ministr Jan Mládek vystoupil na konferenci CIRED
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Letos se jí zúčastní na 550 odborníků. Na úvod konference vystoupil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Elektroenergetika prochází v posledních letech zásadními změnami. Na straně zdrojů jde o stále vyšší zastoupení obnovitelných zdrojů v energetickém mixu, krátkodobý trh s elektřinou se zase vyznačuje narůstajícím objemem obchodů. Na změny ve fungování trhu musí proto odpovídajícím způsobem reagovat oblasti legislativy, modelu trhu, regulace i financování.

"Národní akční plán pro chytré sítě ve svých cílech předpokládá v budoucnu velký rozvoj decentrálních zdrojů. Česká legislativa již proto v tomto směru udělala několik důležitých kroků pro jejich další rozvoj. Jde zejména o zjednodušení procesu připojování malých výroben, které vlastník provozuje pouze pro svou vlastní potřebu," uvedl na konferenci ministr Jan Mládek.

"Je třeba zdůraznit, že z hlediska bezpečnosti provozování sítí je při rozvoji decentrální výroby potřeba brát v úvahu také větší nároky na řízení rovnováhy v síti. V případě masivnějšího rozvoje obnovitelných zdrojů je proto důležité také dostatečné posilování přenosové infrastruktury," upozornil ve svém projevu ministr Mládek.
Zabýval se také tím, jak stávající podpora obnovitelných zdrojů deformuje trh s elektřinou a znevýhodňuje zdroje nepodporované. Důsledkem je snižování výroby v klasických zdrojích, snižování rentability, které by mohlo vést až k jejich uzavírání a neochota investorů investovat do nových klasických elektráren.

"Česká republika proto při jednáních se zástupci Evropské unie zdůrazňuje, že by se na obnovitelné zdroje v budoucnu měla vztahovat stejná pravidla a povinnosti jako na ty konvenční. Týká se to například odpovědnosti za odchylku, odpovídající účast na krytí síťových nákladů, přístup k síti či dispečerská pravidla. Jen tak lze obnovit motivaci pro investice do zdrojů na základě tržních signálů," dodal ministr Jan Mládek.

CIRED je mezinárodní konferencí o elektrických distribučních sítích, která se již tradičně zabývá silovými zařízeními, plánováním rozvoje distribučních sítí, otázkami kvality elektrické energie, decentrální výrobou apod. Setkání je zaměřené na odborníky z oblasti elektroenergetiky — zejména pracovníky výzkumných ústavů, pedagogy vysokých škol, zástupce dodavatelů zařízení pro distribuci elektřiny, pracovníky energetických zařízení a další odbornou veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…