Ministr Mládek hovořil s lucemburským vicepremiérem o budoucnosti ekonomiky i průmyslových technologií

16.12.2016 22:30

Lucemburský místopředseda vlády a ministr hospodářství Etienne Schneider dnes jednal s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a jeho náměstkem Eduardem Muřickým. Setkání se uskutečnilo v rámci dvoudenní oficiální návštěvy lucemburské delegace v ČR. Přítomni byli také český velvyslanec v Lucembursku Petr Kuberbát a lucemburská velvyslankyně v Praze Michele Pranchere-Tomassini.

Ministr Mládek hovořil s lucemburským vicepremiérem o budoucnosti ekonomiky i průmyslových technologií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Význam Lucemburska spočívá v jeho finanční síle, respektive ve vlivu firem, které mají v České republice své sídlo nebo mají vlastnické podíly v některých zdejších společnostech. Kromě vzájemných ekonomických vztahů se proto diskutovalo zejména o průmyslu 4.0, výzkumu a vývoji, biotechnologiích, ekotechnologiích, tzv. "smart" ekonomice a informačních technologiích.

Konkrétní možnosti mohou spočívat zejména v automobilovém průmyslu. Lucemburskou delegaci doprovází mise Federace lucemburského průmyslu FEDIL, která navštívila společnost Škoda Auto v Mladé Boleslavi a pobočku lucemburské firmy v ČR Accumalux. Sešla se také se zástupci Asociace automobilového průmyslu ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Na žádost lucemburské strany bylo do jednání zařazeno i netradiční téma těžby nerostných surovin ve vesmíru. Lucembursko totiž jako první stát v Evropě schválilo předpisy podporující těžbu ve vesmíru a snaží se v EU prosazovat přijetí právního rámce pro tuto oblast. "Naše aktuální surovinová politika zatím s těžbou nerostných surovin ve vesmíru nepočítá ani v současnosti, ani v blízké budoucnosti. Do vzdálenější budoucnosti to však určitě bude významná alternativa k pozemským zdrojům. Uvítali jsme proto informace o aktivitách Lucemburska v této oblasti," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…