Ministr Mládek jednal na Ukrajině o energetice i možnosti prosazení českých firem na ukrajinském trhu

19.02.2015 19:06

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek navštívil ve dnech 16. a 17. února Ukrajinu jako vůbec první český ministr po mírových jednáních v Minsku. Tématem jeho setkání s čelními představiteli státu a tamního byznysu byla především problematika energetiky a rovněž možnosti prosazení českých firem na ukrajinském trhu.

Ministr Mládek jednal na Ukrajině o energetice i možnosti prosazení českých firem na ukrajinském trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Během svého pobytu vedl ministr Mládek jednání s ministrem ekonomického rozvoje a obchodu Aivarasem Abromavičiusem, ministrem infrastruktury Andrijem Pyvovarskym a ministrem energetiky Volodymyrem Demčyšynem. Setkal se rovněž s poradcem premiéra Ukrajiny pro stabilizaci exportu Valerijem Piatnickym, poslankyní Parlamentu Ukrajiny paní Oksanou Prodan a s prezidentem Ukrajinského svazu průmyslníků a podnikatelů Anatolijem Kynachem.

"Návštěvu považuji za potřebnou. Chtěli jsme obnovit ekonomický dialog s ukrajinskou vládou, seznámit se blíže s jejími hospodářskými prioritami a nastavit také mechanismus, který by nám umožňoval systematičtěji se věnovat jednotlivým tématům. To se podařilo. Jako podnětnou ji vnímám proto, že jednání přinesla celou řadu impulsů, jak rozvíjet vzájemné hospodářské vztahy i v současných velmi složitých podmínkách. Návštěva vyšla také časově velmi dobře, neboť se uskutečnila krátce po jednání ukrajinských orgánů s Mezinárodním měnovým fondem, jejichž výsledky budou zásadním způsobem ovlivňovat směřování ukrajinských reforem," shrnul průběh cesty ministr Mládek.

Mezi hlavní projednávaná témata kyjevských jednání patřila energetika. Ministra Mládka uspokojilo, že Ukrajina chce být spolehlivým a předvídatelným partnerem pro tranzit ropy a zemního plynu. Ze své strany k tomu dodával, že pokud jde o plyn, cesta k tomu vede přes transparentnost, nezpochybnitelnost
a měřitelnost tranzitních toků, které musí být odděleny od domácí spotřeby. Klíčovým elementem bude deregulace cen a způsob, jakým budou řešeny s ní spojené sociální dopady. Ministra Mládka rovněž zajímalo, jaké příležitosti mohou očekávat české firmy v souvislosti s deklarovaným otevřením ukrajinské tranzitní soustavy zahraničním subjektům.

Ministři Mládek a Demčyšin diskutoval rovněž možnosti spolupráce v oblasti modernizace stávajících a výstavby nových energetických zdrojů. V případě jaderné energetiky je záměrem ukrajinské vlády odpolitizovat jakákoli rozhodnutí týkající se jejího dalšího rozvoje. Ukrajinci pozitivně vnímají dosavadní spolupráci s českými společnostmi a uvědomují si, že její další rozvoj bude záviset od možností zajištění. odpovídajícího financování.

V jednáních s ministrem ekonomického rozvoje a obchodu A. Abromavičiusem se ministr Mládek dotkl širších souvislostí dvoustranných vztahů, které jsou dány aktuálním ekonomickým vývojem Ukrajiny, nedávno skončenými jednáními s Mezinárodním měnovým fondem a také přípravami na prozatímní provádění dohody o prohloubené a komplexní zóně volného obchodu, jež je součástí Asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

"Nejen při tomto, nýbrž v průběhu všech mých kontaktů jsem nabyl jednoznačný pocit, že na straně ukrajinské vlády existuje vůle k reformám a přiblížení se k evropským standardům, jejichž realizace je vnímána jako nezbytný předpoklad pro obnovení důvěry zahraničních investorů, avšak také pro hledání možností jak zabezpečit financování jednotlivých projektů v aktuální měnové a rozpočtové situaci Ukrajiny. Uvedená slova v plném rozsahu platí i pro české podniky, které projevují trvalý zájem o ukrajinský trh. Potřebují však být ujištěny, že vstupují do ekonomického prostředí, které jim dává nezbytné garance pro jejich rozhodování," zdůraznil ministr Mládek.

V rozhovorech o vztazích s Evropskou unií bylo pro ministra klíčovým sdělení, které zaznělo i při jednání s prezidentem Ukrajinského svazu průmyslníků a podnikatelů A. Kynachem, a podle něhož Ukrajina nebude usilovat o další odložení dohody o volném obchodu s Evropskou unií, jejíž prozatímní provádění je nyní plánováno od 1. ledna 2016, a že naopak tuto dohodu považuje za důležité vodítko nezbytných reforem.

S ministrem infrastruktury A. Pyvovarskym projednal ministr Mládek podrobněji možnosti zapojení českých firem do některých infrastrukturálních projektů realizovaných, resp. uvažovaných na Ukrajině, a jaké jsou možnosti poskytnout garance ukrajinské vlády na úvěry či pojištěné zahraničních institucí, v tomto konkrétním případě České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, jejichž představitelé ministra na cestě doprovázeli.

"Pokud jde o cestu vpřed, jsem rád, že jsem se se svými kolegy domluvil nejen na obnovení činnosti mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci, avšak že ke své činnosti se vrátí i jednotlivé pracovní skupiny, přičemž tou první by měla být ta pro energetiku. Nejde nám primárně o setkání úředníků, avšak dobře strukturovaný dialog za účasti představitelů podnikatelské sféry obou zemí, který by nám umožňoval budovat společné vnímání toho, co by Češi a Ukrajinci mohli a měli společně udělat v ekonomické oblasti. Budu se velmi těšit, že se svými partnery v jednání se budu moci co nejdříve potkat v Praze, kam jsem je pozval k pracovní návštěvě," uzavřel ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…