Ministr Mládek navštívil expozice českých firem na Mezinárodním strojírenském veletrhu a jednal s gubernátorem Sverdlovské oblasti

10.07.2015 14:57

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek navštívil v rámci své pracovní cesty v čele mise pěti desítek českých podnikatelů Mezinárodní strojírenský veletrh INNOPROM 2015 v Jekatěrinburgu ve Sverdlovské oblasti RF, kde vystavuje více než dvacet českých firem.

Ministr Mládek navštívil expozice českých firem na Mezinárodním strojírenském veletrhu a jednal s gubernátorem Sverdlovské oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

V rámci veletržního programu se při prohlídce expozice setkal s ministrem průmyslu a obchodu RF Denisem Manturovem. O podpoře českých firem v tomto průmyslovém regionu RF dnes jednal s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Kujvaševem.  Region již spolupracuje úzce s Jihočeským krajem a oba politici vyjádřili maximální podporu dalšímu prohlubování ekonomické spolupráce. Gubernátor Jevgenij Kujvašev proto se sverdlovskými podnikateli navštíví Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně i zemědělskou výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích.   

Ministra Jana Mládka do Sverdlovské oblasti doprovázeli představitelé pěti desítek českých společností. V doprovodu generálního ředitele podniku TOS Varnsdorf Jana Rýdla si dnes prohlédl společný strojírenský závod GRS Ural v Jekatěrinburgu, který na ruský trh dodává horizontální obráběcí stroje pro přesné obrábění. Společnost využívá českého know-how a do teritoria dodává asi dvě desítky strojů ročně, ale chce do dalšího rozvoje investovat asi jeden a půl miliardy rublů a produkovat až sto padesát strojů ročně.

„Je samozřejmě příjemné hovořit s českou firmou, které se na ruském trhu daří. Mou snahou tady ale bylo rovněž pomoci tam, kde spolupráce vázne a kde je třeba řešit sporné body. Jsme nyní v etapě, kdy na vzájemné hospodářské vztahy dopadají negativní efekty restriktivních opatření a pokles výkonu ruské ekonomiky,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Jednal dnes proto například s představiteli společnosti „Korporacija rozvitija“, která je pětadvacetiprocentním vlastníkem akcií korporace „Ural polární – Ural průmyslový“. V rámci této korporace se již několik let realizuje projekt výstavby elektrárny Poljarnaja poblíž města Salechard v Jamalo-něněckém autonomním okruhu RF.  Jeho výstavbu realizuje česká firma PSG Zlín s financováním ČEB a pojištěním od společnosti EGAP. V současné době je projekt pozastaven a existuje vážné nebezpečí ztráty až několika miliard korun.  Snahou ministra Jana Mládka proto bylo najít společné řešení, které by umožnilo projekt dokončit a zajistit jeho plné splacení.     

Součástí posledního dne návštěvy delegace českých podnikatelů byl i podpis několika dokumentů o spolupráci. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák podepsal společně s prezidentem Uralské obchodní a průmyslové komory Andrejem Besedinem smlouvu o spolupráci, dohodu o spolupráci s Uralskou obchodní a průmyslovou komorou signoval za Brněnské veletrhy a výstavy generální konzul v Jekatěrinburgu Josef Maršíček. 

Přímo na jekatěrinburgském letišti Kolcovo pak za přítomnosti ministra Jana Mládka podepsala česká společnost  ENKOM se společností Novyj Potok Group předběžnou smlouvu o dodávce technologií energetického centra pro závod na kompostování v hodnotě třiceti milionů euro.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…