Ministr Mládek navštívil kladenskou komoditní burzu

15.02.2016 19:16

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek navštívil Českomoravskou komoditní burzu Kladno, aby se seznámil s burzovním trhem, který pomáhá státní i veřejné správě s centralizovanými nákupy energií. Kumulovaná výše úspor všech resortů od roku 2014 dosáhla jedné a čtvrt miliardy korun a dalších 700 milionů pak ušetřily kraje, města a obce.

Ministr Mládek navštívil kladenskou komoditní burzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Oblast komoditních burz je ve společné gesci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zemědělství s tím, že pro průmyslové komodity je MPO dozorovým orgánem.

Ministr Mládek se chtěl seznámit s fungováním a výsledky burzy, kde se vloni soustředilo přibližně 90 procent burzovních obchodů s fyzickými dodávkami energií.

Na Českomoravské komoditní burze v současnosti nakupují dodávky elektřiny a zemního plynu všechna ministerstva včetně přímo řízených organizací. „Trh s dodávkami energií pro konečné zákazníky jsme otevřeli v roce 2009, kladenská burza byla jeho průkopníkem. Podařilo se nám soustředit významný objem poptávky a nabídky, do konce loňského roku jsme registrovali už 5 340 účastníků obchodování včetně 14 dodavatelů energií. Vzniklo zde vysoce soutěžní a bezpečné prostředí, které umožňuje efektivní nákup energií nejenom firemnímu sektoru, ale i veřejným zadavatelům,“ řekl předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Ministr Jan Mládek vidí v komoditní burze tržní nástroj pro efektivní nákupy energií, je ale podle něj třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování. „Je přínosné, že energetickou burzu, které MPO udělilo souhlas k provozování v roce 2002, využívají pro nákupy energií všechna ministerstva. Je však třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování a zajistit, aby zákazníci burzy získávali skutečně všechny důležité informace, například o poplatcích a dalších nákladech spojených s obchodováním,“ uvedl po návštěvě ministr Jan Mládek.

Komoditní burza je v tržních ekonomikách institucí národohospodářského významu. „Principem komoditní burzy je, že se na centrálním tržním místě soustředí maximum existující nabídky a poptávky. Obchodování se stává plynulé, permanentní a ceny dosahované v burzovních obchodech se stávají objektivně tržními.

Toho ovšem nelze dosáhnout z roku na rok, v našem případě za tím stojí 20 let tvrdé práce a kultivace burzovních systémů,“ zdůraznil Pavel Štorkán, předseda burzovní komory.

Na kladenské komoditní burze nakupuje dodávky energií také 200 firem, většina krajů, stovky měst a obcí a jimi zřizované organizace a společnosti. Jen v roce 2015 se na tomto trhu uzavřelo 6 814 kontraktů na dodávku 6,301 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a plynu v hodnotě 4,389 miliardy korun. Od otevření trhu s energiemi pro konečné odběratele uzavřela ČMKBK více než 29 tisíc kontraktů na dodávky téměř 24 milionů megawatthodin elektřiny a plynu v hodnotě přesahující 19 miliard korun.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…