Ministr Mládek představil možnosti českého průmyslu a energetického sektoru na konferenci v Astaně

07.12.2016 19:37

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes v hlavním městě Kazachstánu Astaně vystoupil na česko-kazašské energetické konferenci, jejímž tématem je využití českých zkušeností a nejnovějších technologií při modernizaci energetické a teplárenské infrastruktury Kazachstánu.

Ministr Mládek představil možnosti českého průmyslu a energetického sektoru na konferenci v Astaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Konference, dvoustranných jednání a kulatých stolů se za českou stranu zúčastnily více než tři desítky podnikatelů a zástupců významných českých firem a institucí, zabývajících se vývojem a výrobou technologií pro moderní energetiku a teplárenství a jejich ekologizaci, distribucí energie, podporou obchodu a financování a pojištění technologických dodávek. Ti v Astaně představili svoje firmy a diskutovali o možnostech českých podniků při modernizaci energetické infrastruktury Kazachstánu se zástupci kazachstánské vlády, představiteli oblastí, významných měst a státních a soukromých firem, působících v kazachstánské energetice.

"Jsem potěšen zájmem kazašské vlády, podnikatelů a veřejného sektoru o naše zkušenosti v oblasti modernizace a chytrých řešení pro energetiku a teplárenství. Republika Kazachastán je země s velkým nerostným bohatstvím, dodává nám dnes mimo jiné deset procent naší celkové spotřeby ropy, ale v oblasti energetiky vychází z technologií sovětské éry šedesátých a sedmdesátých let a na rozdíl od našeho energetického mixu je ze 75 procent postavena na uhlí. Její potřeba modernizovat a ekologizovat energetický a teplárenský sektor, přinášet nové technologie, například kogenerace, a dobré jméno naší země v Kazachstánu, jsou proto obrovskou šancí pro české producenty a exportéry. Dnešní konferenci, na níže se řada našich firem velmi úspěšně prezentovala, proto považuji za generálku na EXPO 2017," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ve svém projevu rovněž pozval studenty z Kazachstánu ke studiu českých technických vysokých škol.

Ve druhé části konference pak její účastníci pracovali v sekcích věnovaných energetice z tuhých paliv, z plynu a tekutých paliv, zelené energetice a vodě a spolupráci finančního a pojišťovacího sektoru obou zemí při financování společných energetických projektů.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se dnes vedle účasti na energetické konferenci setkal na pracovních jednáních s náměstkem ministra energetiky Kazachstánu Bauchtyzhanem Džaksalijevem, náměstkem ministra zahraničí Romanem Vasilenkem a náměstkem ministra rozvoje a investic Jerlanem Chairovem.

Zítra bude ministr Jan Mládek jednat s předsedou vlády Republiky Kazachstán Bakytžanem Sagintajevem. Zúčastní se slavnostního podpisu smlouvy o účasti ČR na výstavě EXPO 2017, bude jednat s generálním ředitelem EXPO 2017 Akhmetzhanem Jessimovem a v doprovodu komisaře české expozice Jana Krse si prohlédne postup prací na staveništi pavilonu ČR pro EXPO 2017.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec