Ministr Stropnický na konferenci GLOBSEC

17.04.2016 16:42

Ministr obrany Martin Stropnický vystoupil na mezinárodní bezpečnostní konferenci GLOBSEC 2016 v Bratislavě. V rámci panelu k budoucnosti Severoatlantické aliance se ve svém vystoupení věnoval vztahům Aliance s Ruskem a jeho roli v bezpečnostním prostředí v Evropě.

Ministr Stropnický na konferenci GLOBSEC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Rusko vidí NATO a jeho rozšiřování jako hrozbu pro svoji bezpečnost. To se projevuje především v oblasti Baltského moře. Pobaltské státy, Polsko, ale také Švédsko nebo Finsko jsou cílem rostoucího tlaku a zastrašování ze strany Ruska,“ uvedl ministr Stropnický.

Rusko ve svém projevu označil za hrozbu. Ta se podle něj zpravidla vyznačuje kombinací politické vůle a vojenských i nevojenských schopností. „Rusko dnes ukazuje obojí. Proto ho musíme považovat za hrozbu,“ vysvětlil.

Nad rámec konference se ministr Stropnický sešel s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyen a se slovenským protějškem Peterem Gajdošem.

S německou ministryní diskutovali především o bezpečnostní situaci ve světě a o přípravě na červencový summit NATO ve Varšavě.

„Německá ministryně ocenila naše působení v misích EU a OSN v Mali. Shodli jsme se na tom, že zhoršení situace v Mali by znamenalo další vlnu migrantů z této oblasti,“ říká ministr Stropnický. Ursula von der Leyen se také zajímala o zkušenosti z českého předsednictví V4 a postoje skupiny.

Se slovenským ministrem Gajdošem se ministr Stropnický setkal poprvé po nástupu nového slovenského šéfa úřadu do funkce. Prvním bodem jednání tak byly programové priority tamní vlády v oblasti obrany. Ministr Gajdoš ujistil, že euroatlantické a proevropské směřování Slovenska je prioritou. Oba ministři debatovali také o visegrádském bojovém uskupení EU (Battlegroup),do kterého Česko i Slovensko v prvním pololetí tohoto roku svými vojáky přispívají.

Ministři Stropnický a Gajdoš se také shodli na potřebě podporovat domácí obranný průmysl a vyměnili si zkušenosti z nasazení armády pro potřeby posílení policie, především v souvislosti s migrační krizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…