Ministr Stropnický přijal velvyslance afrických zemí

13.03.2018 7:35

Ministr zahraničních věcí ČR Martin Stropnický přijal 12. března 2018 v Černínském paláci velvyslance afrických států. Hlavními tématy jejich jednání byly politický vývoj na africkém kontinentu a bezpečnostní otázky spojené s terorismem a migrací.

Ministr Stropnický přijal velvyslance afrických zemí
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Ministr Stropnický s velvyslanci hovořil o současném politickém vývoji na africkém kontinentu. Upozornil na blížící se diskuze k novému rámci vztahů mezi africkými, karibskými a pacifickými státy a EU, tzv. „Dohodu Post Cotonou 2020“. Prioritami ČR ve vztahu s africkými zeměmi jsou politické vztahy, bezpečnost a ekonomický rozvoj. Ministr ocenil také pozitivní příklady demokratizačního procesu v Africe, jakými jsou předání politické moci v Ghaně, Gambii, Angole a JAR.

Šéf české diplomacie uvedl, že příznivý demokratický vývoj je úzce spjat s mírem a bezpečností. Připomněl proto nedávný summit G-5 Sahel Force v Bruselu, na kterém se ČR zavázala na tuto skupinu a také další humanitární a rozvojovou pomoc přispět dohromady 4 mil. EUR. Avizoval také větší zapojení ČR ve Stabilizační misi OSN a Výcvikové misi EU v Mali a také pokračující účast ve Stabilizační misi OSN v Kongu nebo v bezpečnostní spolupráci s Keňou a Nigérií.

Ministr Stropnický zmínil také pomoc, kterou se ČR zapojila do řešení otázky migrace - Česko přispělo 1,5 mil. USD na humanitární pomoc v roce 2017, více než 10 mil. EUR do Svěřenského fondu EU pro Afriku a také podporuje Evropský rozvojový fond. „Klíčem je udržitelný ekonomický rozvoj založený na dobrém vzdělání a řádné správě,“ dodal na adresu zamezení migrace Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…