Ministr Stropnický v Peru diskutoval o prohloubení spolupráce s ministry obrany a vnitra

19.04.2015 16:18

Obdobně jako v Brazílii i v Peru panuje zájem o výcvik pilotů a to jak vrtulníků, tak letadel.

Ministr Stropnický v Peru diskutoval o prohloubení spolupráce s ministry obrany a vnitra
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Český průmysl má v Peru vynikající jméno od doby, kdy naše tanky LT-38 byly zásadním pilířem peruánské armády ve válce s Ekvádorem při obraně své severní hranice na začátku čtyřicátých let minulého století. To je zde vnímáno a připomínáno velmi silně a samozřejmě ta historická důvěra je důležitá i pro náš vztah a spolupráci v dnešní době,“ připomíná historický kontext vzájemných vztahů ministr Martin Stropnický.

Obdobně jako v Brazílii i v Peru panuje zájem o výcvik pilotů a to jak vrtulníků, tak letadel. Peruánská armáda disponuje dvaceti čtyřmi vrtulníky typu Mi-171 a Mi-35 a čtrnácti letouny Zlín Z-142 pro základní výcvik pilotů. Společnost AVEC CHEM již v loňském roce uspěla v testech na dodávku ochranných masek pro armádu a policii, nyní se finalizuje množství poptávaného zboží a cena.

Velkou obchodní příležitostí je Peru i pro Tatru Kopřivnice. A to díky akvizici izraelského mobilního systému protivzdušné obrany Spyder na kolové platformě Tatra pro tamní armádu.

Další možnosti se otevírají s předpokládaným doplněním peruánské výzbroje o další izraelskou techniku využívající podvozky této firmy. Obdobně tomu je u modernizace zastaralé radiolokační techniky sovětské výroby P-15, P-19 a P-37, o kterou se uchází společnost Retia Pardubice.

V Peru, stejně jako v ostatních latinsko-amerických zemích, je kladen velký důraz, a často je to i podmínkou při zakázkách v této oblasti, na společném vyjednávání států na vládní úrovni a na zapojení jejich institucí. V tomto smyslu české Ministerstvo obrany skrze svůj státní podnik VOP aktuálně zastupuje a podporuje Českou zbrojovku při výběru dodavatele na téměř 30 tisíc pistolí pro peruánskou policii, kdy k užšímu výběru a dalšímu kolu nabídek dojde během následujících dvou měsíců. Dodávka pistolí tak byla hlavním tématem schůzky ministra vnitra Peru José Luise Péreze Guadalupe a ministra Martina Stropnického.

„Na všech jednáních a schůzkách, které jsme zde absolvovali s našimi protějšky, je velmi kvitovaná a oceňovaná naše podpora a osobní účast při jednáních o českém průmyslu. To je v těchto zemích pro úspěch velmi důležité,“ popisuje průběh jednání ministr Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …