Ministr Zaorálek se v Bruselu zapojí do jednání nad aktuálním vývojem v Íránu, Rusku či v Libyi

13.03.2016 16:15

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se ve dnech 14. a 15. března 2016 v Bruselu zúčastní v čele české delegace zasedání Rady pro zahraniční věci a zasedání Rady pro obecné záležitosti.

Ministr Zaorálek se v Bruselu zapojí do jednání nad aktuálním vývojem v Íránu, Rusku či v Libyi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Na Radě pro zahraniční věci se ministři budou zabývat aktuálním vývojem v Íránu, Rusku a v Libyi a aktuálním vývojem blízkovýchodního mírového procesu. V případě Íránu by se debata ministrů měla soustředit na rozvoj vztahů EU s Teheránem napříč různými sektory (ekonomická spolupráce, energetika, doprava, migrace, lidská práva) a na roli Íránu v Libanonu, Sýrii a v Afghánistánu. V případě Ruska se diskuse zaměří na zmapování a zhodnocení stávajících vztahů EU s Ruskou federací.

Diskuse ministrů o Libyi se uskuteční za účasti zvláštního zmocněnce generálního tajemníka OSN pro Libyi Martina Koblera a bude se věnovat unijní pomoci při reformování civilního bezpečnostního sektoru, zejména policie a fungování právního státu. Na okraj Rady je plánováno bilaterální setkání ministra Zaorálka s jeho rakouským protějškem Sebastianem Kurzem.

Rada pro obecné záležitosti se bude zabývat především přípravou jednání Evropské rady ve dnech 17. a 18. března 2016. Březnová Evropská rada by se měla soustředit zejména na aktuální problematiku migrační krize, otázky Schengenu, ochranu vnějších hranic a spolupráci se třetími zeměmi. Evropská rada dále projedná problematiku Evropského semestru, posun ve strukturálních reformách a otázky vnitřního trhu.

V diskusi o problematice Evropského semestru ministři projednají zejména otázky spojené s kvalitou veřejné správy. Rada se také bude zabývat implementací meziinstitucionální dohody k lepší tvorbě právních předpisů, především části věnované ročnímu programování. V rozpravě o problematice kohezní politiky ministři projednají sdělení Evropské komise k investicím pro růst a zaměstnanost, které by měla představit komisařka pro regionální politiku Corina Creţuová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…