Ministr Zaorálek vyjednal v Súdánu propuštění Petra Jaška

27.02.2017 21:47

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek navštívil 26. února Súdán, aby dojednal propuštění v Chartúmu zadržovaného českého občana Petra Jaška. Ten byl následně na základě udělení prezidentské milosti v odpoledních hodinách propuštěn a večer se vrátil s českou delegací zpět do České republiky.

Ministr Zaorálek vyjednal v Súdánu propuštění Petra Jaška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Propuštění Petra Jaška je pro mě velkým úspěchem české diplomacie a je vidět, že jednání se súdánskou stranou se vyplatila, i když to byl běh na dlouhou trať. Děkuji všem, kteří se na něm podíleli, především neúnavné práci naší velvyslankyně V. Kuchyňové Šmigolové a jejím kolegům z české ambasády v Egyptě, kteří pravidelně jezdili za panem Jaškem do vězení, jednali s úřady a účastnili se soudních stání. Velmi nám pomohl i švýcarský velvyslanec v Chartúmu, který se případu rovněž osobně věnoval. Jsem opravdu nesmírně rád, že se nám dnes Petra Jaška podařilo přivézt zpět domů a že se může vrátit ke své rodině,“ řekl ministr Zaorálek.

V Chartúmu jednal ministr Zaorálek se súdánským ministrem zahraničí Ibrahimem Ghandourem a prvním viceprezidentem Bakrim Hassanem Salehem. Cesta šéfa české diplomacie navázala na předchozí jednání českých diplomatů se súdánskou stranou. Součástí dohody o propuštění Petra Jaška je restart česko-sudánských vztahů v oblasti ekonomiky, bezpečnosti, migrace, terorismu nebo ochrany historických památek.

Petr Jašek byl v Chartúmu 29. ledna 2017 odsouzen k 20 letům odnětí svobody mimo jiné za špionáž a vyzvědačství. V Súdánu byl P. Jašek zadržován od prosince 2015. Ministerstvo zahraničních věcí ČR, které se tímto případem od počátku intenzívně zabývalo na nejvyšší úrovni, již v minulosti vyjádřilo přesvědčení, že uvedené soudní rozhodnutí nenacházelo oporu ve zjištěních skutkového stavu.

Petr Jašek v následujících dnech projde řadou lékařských vyšetření a bude se věnovat rodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …