Ministr dopravy Ťok se zúčastní jednání v Lucemburku

08.06.2017 9:05

Ministr dopravy Dan Ťok se ve čtvrtek 8. června v Lucemburku zúčastní zasedání Rady EU ministrů dopravy.

Ministr dopravy Ťok se zúčastní jednání v Lucemburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Hlavním tématem jednání bude návrh Evropské komise na změnu pravidel v mezinárodní silniční dopravě obsažený v takzvaném Balíčku mobility. Ministři dopravy EU projednají také opatření na zvýšení bezpečnosti silniční dopravy, společná pravidla v oblasti civilního letectví či vzájemné uznávání kvalifikace a výcviku profesionálních řidičů.

V otázce nového Balíčku mobility Česká republika podporuje pragmatická řešení problémů na vnitřním trhu v silniční dopravě. Jedná se například o zpřísnění pravidel proti takzvaným schránkovým společnostem založeným naoko ve státech, kde jsou nižší sociální výdaje.

Správným krokem je i posílení spolupráce členských států ve vymáhání jednotných pravidel pro dopravce v celé EU. Ministr dopravy Ťok na radě ovšem jednoznačně odmítne navrhovanou úpravu vysílání pracovníků v silniční dopravě. Návrh balíčku počítá pouze se třemi dny v měsíci, během kterých nebude na řidiče v mezinárodní dopravě aplikována směrnice o vysílání pracovníků. Taková úprava vytváří nesmyslnou administrativní zátěž, poškozuje dopravce a vnitřní trh EU.

ČR se proto spolu s řadou dalších států (Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko) staví proti takto výraznému zásahu do nynějších pravidel mezinárodní silniční dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…