Ministr financí a předsedkyně Akademie věd navštívili laserové centrum ELI

02.09.2017 21:30

Unikátní laserové centrum ELI Beamlines mělo v pondělí 28. srpna 2017 vzácnou návštěvu: prohlédli si ho ministr financí Ivan Pilný a předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Ministr financí a předsedkyně Akademie věd navštívili laserové centrum ELI
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

„Je úžasné, že vědci dokázali takto složitou infrastrukturu připravit a dotáhnout do konce,“ ocenila největší výzkumný projekt v dějinách ČR předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. Na návštěvě ELI Beamlines nechyběli ani zástupci Akademické rady: fyzik Jan Řídký, filozof Pavel Baran, mikrobiolog Martin Bilej a matematik Pavel Krejčí. Z politické scény do Dolních Břežan, kde by laserové centrum mělo v příštím roce fungovat již v plném provozu, dorazil kromě ministra Pilného také náměstek ministra školství Petr Pavlík a náměstek vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Arnošt Marks.

Rozsáhlým areálem všechny provázel ředitel Fyzikálního ústavu Michael Prouza a manažer centra ELI Beamlines Roman Hvězda. Hosté měli příležitost projít si laserové i experimentální haly, vyzkoušet si  virtuální realitu a prohlédnout si komponenty laserového systému L3 připraveného k instalaci. „Považuji za rozumné investovat peníze do projektů s budoucností,“ uvedl ministr Pilný, který s akademiky diskutoval o možnostech dalšího financování vědy a výzkumu.

ELI Beamlines v Dolních Břežanech je součástí světové sítě výzkumných pracovišť využívajících vysoko výkonné lasery (petawatty) s ultrakrátkými délkami pulsů (desítky femtosekund). Vědcům i firmám nabídne množství aplikací od lékařských přes biologické a biochemické až po vývoj nových léků a nových materiálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…