Ministr financí vyjádřil znepokojení nad přístupem Evropské komise k daňovým únikům

21.09.2015 10:11

Ministr financí a první místopředseda vlády Andrej Babiš zaslal dopis komisaři Pierre Moscovici, v jehož portfoliu jsou mimo jiné i daňové otázky, s dalším naléhavým apelem, aby Evropská komise věnovala více pozornosti daňovým únikům v oblasti DPH.

Ministr financí vyjádřil znepokojení nad přístupem Evropské komise k daňovým únikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

VAT GAP (mezera výběru DPH) zůstává dle nedávno zveřejněné studie Evropské komise velmi vysoký (v roce 2012 dosáhl téměř 165 mld. EUR a v roce 2013 již dokonce 168 EUR) a Evropská komise nepodnikla za posledních šestnáct měsíců žádné kroky, přestože k tomu byla opakovaně vyzývána skupinou členských států v čele s Českou republikou.

“Fakt, že Komisař Moscovici tuto situaci komentoval slovy, že je třeba reformovat systém výběru DPH a důrazně požádal členské státy, aby v tomto směru přijaly nutné kroky, považuji za téměř absurdní”, poznamenal ministr Andrej Babiš. “O reformu, k níž je však nutná spolupráce Evropské komise, neboť oblast DPH je silně regulována právem EU, usiluji více než patnáct měsíců stejně jako o to, aby tomuto problému byla věnována odpovídající pozornost. Reakce Evropské komise na naše úsilí byly doposud spíše negativní”, doplnil.

Je stále více evidentní, že možným řešením je výrazné rozšíření možnosti uplatnit metody přenesení daňové povinnosti (reverse charge), která alespoň vůči karuselovému podvodu funguje. Tuto alternativu Evropská komise neustále odmítá a např. v tomto a minulém roce zamítla až na jedinou výjimku všechny žádosti členských států o uplatnění tohoto institutu. Jako důvod uvádí ochranu fungování jednotného trhu, bohužel však bez toho, aby nabídla jakékoliv náhradní řešení.

Postoj Evropské komise se zdá být v dlouhodobém horizontu neudržitelný, neboť nelze na jedné straně požadovat od členských států, aby zlepšily výběr DPH, který je jejich odpovědností a na druhé trvat na odmítání opatření, která jsou k dispozici. Česká republika bude i nadále pokračovat ve snaze zlepšit situaci ohledně daňových podvodů v DPH v EU, neboť věříme, že se jedná o jeden z nejvážnějších ekonomických a politických problémů tohoto regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…