Ministr kultury navštívil Národní muzeum, aby se přesvědčil o rozsahu škod, které napáchal noční požár

12.02.2016 15:21

V pátek 12. 2. 2016 v ranních hodinách vypukl požár v podstřeší Historické budovy Národního muzea.

Ministr kultury navštívil Národní muzeum, aby se přesvědčil o rozsahu škod, které napáchal noční požár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury Daniel Herman byl v 8 hodin ráno na místě. "Pan generální ředitel Lukeš mne o požáru informoval kolem půl třetí ráno; jakmile to situace v muzeu dovolila,  byl jsem se přesvědčit na místě o rozsahu škod, které oheň napáchal. Naštěstí se zdá, že škody by nemusely být tak rozsáhlé, jak by se dalo soudit z prvních záběrů požáru v médiích. Za stěžejní pokládám fakt, že nebyl nikdo zraněn - pouze jeden pracovník ostrahy se dle mých informací nadýchal kouřových zplodin a byl převezen k ošetření do nemocnice. Děkuji Hasičskému záchrannému sboru i Policii České republiky za profesionální práci a skvělé zvládnutí celé nesmírně náročné situace," uvedl ministr Herman.

Ministerstvo kultury zvláště v posledních letech intenzivně rozvíjí spolupráci s Hasičským záchranným sborem na prevenci požárů. Nejvýznamnější aktivity realizoval zejména Národní památkový ústav. Hlavními výsledky byly (kromě zvýšení preventivní protipožární ochrany na objektech příspěvkových organizací) vydání metodiky k požární ochraně kulturního dědictví a mezinárodní konference na toto téma.

25. ledna 2016 proběhla schůzka náměstka pro řízení sekce kulturního dědictví s vedením HZS, kde byl dohodnut další významný posun ve vzájemné spolupráci. Šlo zejména o přípravu pilotních projektů protipožárního zabezpečení v objektech, u nichž probíhá příprava obnovy v rámci IROP, nebo např. v oblasti správy majetku ve vlastnictví státu. Ministerstvo kultury kvitovalo s povděkem nabídku expertní spolupráce hasičů. Budovy příspěvkových organizací resortu kultury tak budou patřit k nejlépe zabezpečeným proti požáru a současně tato spolupráce napomůže co nejefektivnějšímu vynakládání veřejných prostředků na toto zabezpečení. Zástupci HZS ocenili úroveň posledních realizovaných projektů obnovy, zejména vyzdvihli opravu Kuksu, který byl loňském roce nově představen veřejnosti.

Přesné příčiny požáru Národního muzea vyšetřuje Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR. Případný dopad na průběh stavby a harmonogram rekonstrukce bude upřesněn po přesném zjištění škod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…