Ministr kultury přijal vedoucí zastupitelského úřadu USA v ČR

28.07.2017 12:21

Daniel Herman ve čtvrtek v 11 hodin přivítal v Nostickém paláci na Malé Straně chargé d´affaires Spojených států amerických v ČR J.E. p. Kelly Adams-Smithovou.

Ministr kultury přijal vedoucí zastupitelského úřadu USA v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Setkání bylo příležitostí k prodebatování dalších možností spolupráce v oblasti kultury obou zemí.

Na jednání obě strany konstatovaly, že spolupráce mezi oběma státy je realizována především  na úrovni přímých kontaktů mezi kulturními institucemi. Daniel Herman ocenil  zejména pravidelnou účast USA na Pražském Quadriennale nebo dlouhodobou a intenzivní spolupráci Národního muzea s Czech and Slovak National Museum v Cedar Rapids. Národní muzeum také spolupracuje s American Museum of Natural History,a to zejména při tvorbě nových expozic přírodovědeckého charakteru NM. Dlouholeté vztahy s USA udržuje i Knihovna NM a Náprstkovo muzeum. Ministr Herman připomněl  také další  příspěvkové organizace MK ČR, které  spolupracují s americkou stranou; například Moravské zemské muzeum, Národní galerii nebo Muzeum umění Olomouc, které ve spolupráci s Národní galerií připravují výstavní projekt Caravaggio a caravaggismus v Evropě. Základem výstavní choreografie jsou originální plátna malíře Michelangela Merisiho, zvaného Caravaggio. „Po úspěšných jednáních s Metropolitním muzeem v New Yorku a bezproblémových oboustranných zápůjčkách v roce 2016 plánujeme v následujících letech vztahy i nadále udržovat. Pokusíme se z Metropolitního muzea získat příslib zápůjčky některých originálních Caravaggiových děl,“ doplnil při setkání Daniel Herman.

Neméně důležitá je i spolupráce Památníku Terezín s United States Holocaust Memorial Muzeum ve Washingtonu. Intenzivní kontakty s USA také udržuje Uměleckoprůmyslové  museum v Praze, Muzeum romské kultury a Památník Lidice.

Na závěr dnešního setkání Daniel Herman ještě  zmínil dobrou práci Českého centra v New Yorku, které ve spolupráci s Metropolitní operou, Národním muzeem v Praze, Generálním konzulátem ČR v New Yorku a Americkou společností Antonína Dvořáka (DAHA) představilo ve svých prostorách unikátní výstavu věnovanou jedné z nejvýznamnějších českých oper, Dvořákově Rusalce, a to v souvislosti s premiérou nového nastudování opery Antonína Dvořáka Rusalka v Metropolitní opeře v únoru letošního roku.

Paní Kelly Adams-Smithovou na jednání doprovodila kulturní tajemnice USA v ČR p. Erin Kotheimerová a politická tajemnice USA v ČR pí Beth Fernaldová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…