Ministr kultury udělil cenu Artis Bohemiae Amicis Ianu Kennawayovi

22.07.2017 15:46

Daniel Herman v pátek ve 13 hodin v Nostickém paláci na Malé Straně přivítal pana Iana Kennawaye a předal mu cenu Artis Bohemiae Amicis za významnou a celoživotní podporu českého kulturního dědictví.

Ministr kultury udělil cenu Artis Bohemiae Amicis Ianu Kennawayovi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Po pádu komunistického režimu v Česku v roce 1989 kontaktoval pan Ian Kennaway profesionální pracovníky památkové péče v českých zemích s nabídkou sdílení zkušeností v péči o historické budovy a jejich sbírky. Na počátku 90. let 20. století zastával pan Kennaway významnou funkci v britské nevládní, ale mimořádné významné a vlivné organizaci The National Trust. Tato instituce se 120letou tradicí péče o historické domy a sbírky systematicky podporuje zakládání podobných iniciativ v mnoha zemích světa a je uznávanou metodickou autoritou v této oblasti. Angličtí odborníci rychle rozpoznali zcela mimořádnou kvalitu a šíři tohoto segmentu českého kulturního dědictví. Řada stáží českých odborníků v Británii a zprostředkování kontaktů s odbornými kruhy na svobodné straně železné opony umožnily nastartovat radikálně nový přístup k historickým instalacím státních hradů a zámků v ČR. Zásadně se rovněž proměnil přístup ke každodenní péči o historické domy a jejich mobiliář. Tato odborná pomoc podpořená intenzivním kolegiálním dialogem umožnila našim objektům dosáhnout úrovně, která je v mezinárodním měřítku vysoce oceňována. 

Ian Kennaway krom výše uvedeného zásadního podílu na nastartování podpory českých památek dlouhodobě a s velkým osobním nasazením (ještě zvýšeným po odchodu z vedoucí pozice v National Trustu do penze) udržoval a rozšiřoval možnosti předávání informací, znalostí a zkušeností, a to nejen v již zmíněné péči o stavební objekty a sbírky, ale rovněž i v péči o historické parky a zahrady. V této podpoře neustal od počátku devadesátých let přes již pokročilý věk doposud. Své úsilí završil pan Ian Kennaway v roce 2007 velkou osobní angažovaností pro vznik společnosti The Friends of Czech Heritage, jako charitativní organizace. Vznikem společnosti se otevřely další možnosti systematické finanční pomoci českým památkám. Ačkoliv se nejedná o projekty srovnatelné finančně s možnostmi fondů EU, jsou podpory s velkou znalostí našeho památkového fondu a ve spolupráci s našimi odborníky zacíleny na drobnější, ale významné objekty, často ohrožené památky. Další související aktivitou nastartovanou zejména úsilím pana Kennawaye jsou pravidelné „summer camps“, zajišťující záchranu i údržbu konkrétních památek dobrovolníky z Anglie.

„Je mi ctí, že dnes mohu osobně předat tuto cenu právě panu Ianu Kennawayovi, neboť žádný zahraniční odborník nevykonal pro uchování našich šlechtických sídel včetně jejich sbírek a parků tolik, jako on. Tuto práci nejenže pan Kennaway dělá léta zcela nezištně a bez odměny, ale navíc  stále vynakládá své vlastní finance na to, aby byl stále v kontaktu s českými a moravskými specialisty. Udělení ceny Artis Bohemiae Amicis je výrazem ocenění velkorysé a zcela nezištné angažovanosti pro záchranu a prezentaci kulturního dědictví naší země jako součásti kultury evropské. Děkuji panu Ianu Kennawayovi a smekám před ním.“

Daniel Herman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…