Ministr zdravotnictví a jeho náměstci poděkovali pacientům

16.12.2018 18:37

Při příležitosti ročního výročí od zahájení přímé spolupráce mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR a pacientskými organizacemi uspořádal ministr Adam Vojtěch v Lichtenštejnském paláci v Praze slavnostní setkání s pacienty.

Ministr zdravotnictví a jeho náměstci poděkovali pacientům
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Pacientská rada se poprvé sešla 18. října 2017. Od té doby se zástupci pacientských organizací zapojili do téměř třiceti připomínkových řízení. Jsou přímo účastni důležitých prací na novelizacích zákonů a dalších činnostech ministerstva. „Pacientské organizace se staly důležitou součástí činnosti ministerstva zdravotnictví. Zástupci pacientů aktivně působí v jedenácti pracovních skupinách, které se vyjadřují k nejzásadnějším otázkám českého zdravotnictví, jež společně řešíme,“ řekl v úvodu ministr Adam Vojtěch a pokračoval. „Máme za sebou totiž intenzivní rok. Podařilo se nám za něj nastartovat řadu důležitých změn a jsem rád, že na mnohých jsme již od počátku pracovali s pacienty. Naší zásadou u významných změn je, aby návrh řešení vycházel z diskuze všech zainteresovaných aktérů, aby byly procesy transparentní a co nejvíce otevřené. Proto všechny zásadní změny jsou projednávány na početných jednáních, na kterých pacienti nesmí chybět a nechybí.“

Pacienti se prostřednictvím pacientské rady za rok spolupráce s ministerstvem zdravotnictví zapojili do 30 připomínkových řízení, uplatnili více než 220 připomínek, účastnili se jednání 11 pracovních skupin ke klíčovým novelizacím a procesům. Byli přítomni zásadním pracím a přímo se podíleli například na revizích kategorizace a úhradové regulace zdravotnických prostředků či na novele zákona o léčivech (konkrétně na e-Receptu a lékovém záznamu). Pomáhali také při transparentním rozhodování o nákupech drahých přístrojů. Zapojili se také do revize cen a úhrad léčiv a reformy psychiatrické péče.

Velmi důležitá je též spolupráce s pacienty při řešení problémů na sociálně-zdravotním pomezí. Pacienti a pacientské organizace jsou důležitým článkem řetězu spojujícím při řešení těchto problémů Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí.

V neposlední řadě se pacientské organizace zapojují do práce na novele zákona o zdravotních pojišťovnách a zakotvení rozhodování revizních lékařů pojišťoven v oblasti nároku pacienta. Aktivity pacientských organizací jsou nejen na ministerstvu zdravotnictví vidět, hlas pacientů je přitom také opravdu slyšet.

O konkrétních případech roční spolupráce pacientské rady s ministerstvem hovořil její předseda Vlastimil Milata. Spolupráci s pacienty a významnou pomoc při řešení úkolů ve svých vystoupeních postupně ocenili náměstci ministra Helena Rögnerová, Alena Šteflová, Filip Vrubel, Roman Prymula a Radek Policar. Zdravici na setkání přednesl i rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.

Ministr Adam Vojtěch, náměstek ministra Radek Policar a Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu v závěru oficiální čísti slavnostního setkání předali diplomy účastníkům vzdělávání v HTA (Health Technology Assessment, hodnocení zdravotnických technologií).

„Při příležitosti naší roční systémové spolupráce si dovolím upřímně poděkovat všem pacientům, kteří se do naší společné činnosti zapojili. Je obdivuhodné, s jakým úsilím, nadšením a oddaností pracujete. Velmi si toho vážím. Děkuji vám za neúnavnou práci ve prospěch ostatních pacientů. Děkuji za to, že připomínkujete, konzultuje a vnášíte reálnou zkušenost s životem s onemocněním do našich diskuzí. Těším se na naši další spolupráci. Věřím, že společně učiníme české zdravotnictví ještě lepším, než je nyní,“ řekl závěrem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…